Bilpriserna skenar i USA

(F l o r i d a – U S A)

Att det är tuffa tider märks på vägarna i USA. Bilar som normalt skulle ha skrotats för flera år sedan rullar vidare och saken blir inte bättre av att 21 av 50 delstater saknar besiktningskrav på personbilar. Samtidigt råder en akut brist på begagnat och dom som finns säljs till priser som gör dem ouppnåeliga för många. Det är inte ovanligt att få lika mycket i inbyte för en tre år gammal bil som vad man gav när kärran var ny. Frågan är hur vi hamnade här? 

Allt började med pandemin när vi inte skulle trängas i kollektivtrafiken. Allt fler började titta på begagnatmarknaden, vilket trissade upp priserna i USA med upp till femtio procent under perioden juni 2020 till juni 2021. Då började allt fler att intressera sig för nybilsköp men komponentbristen gjorde att leveranstiderna eskalerade och det blev än mer efterfrågan på begagnat. Priserna fortsatte att skena och det lyfte i sin tur inflationen till den högsta nivån på över 30 år. 

•     •     •

Men inte nog med det – i september 2022 drabbades Florida av orkanen Ian och uppskattningsvis slukades 350 000 bilar av vattenmassorna. Många amerikanska hushåll behövde bilar samtidigt och hela USA dammsögs på såväl nytt som begagnat. Tänk då på att halvledarkrisen redan lett till ett tillverkningstapp på miljontals bilar och som alla vet – när efterfrågan är större än utbudet höjs priserna.

•     •     •

En av mina favoritbilar tillhörde skaran som inte kunde räddas efter Ians framfart. Det var en silverfärgad Volvo V70 från 2007 med blott femtusen mil på mätaren och med den pigga turbofemman på 210 hästkrafter. Nåja, ska hela sanningen fram så var det inte min bil. Den tillhörde en äldre dam länge ner på gatan som vid ett släktbesök i Vadstena fått provköra sin första Volvo. Efter hemkomsten bytte Mary in sin gigantiska Ford Crown Victoria mot en V70 i nyskick. Bilen hade ingen rost, inga skavanker och såg ut som den lämnat fabriken igår.

Den lilla damen och jag utbytte ofta tankar om Volvon som hon putsade och dammsög en gång i veckan. Efter att ha lärt känna Mary lite bättre och habegäret ropade allt högre efter hennes herrgårdsvagn frågade jag lite försiktigt om hon kunde tänkas sälja den till mig. Svaret blev ”javisst, men du får vänta några år tills jag köper mig en mindre bil”. Tja, nu rattar Mary en Toyota Corolla – eftersom V70:n drunknade när orkanen Ian svepte in över Florida.

•     •     •

Det hann inte bli någon affär och förra veckan ringde jag i stället på en XC70 från 2001. Jag ska träffa ägaren längre fram i veckan men beslutsångesten kommer krypandes när även en Saab 9-3 Cabriolet hinner dyka upp bland annonserna. Nu pågår en kamp i mitt inre – ska jag välja en praktisk arbetshäst från Torslanda eller låta känslorna ta över och glida fram i en cab från Trollhättan? Slammer från köket väcker mig abrupt ur mina dagdrömmar och jag inser att det är dags att hjälpa till med middagen. Men det blir att ringa på Saaben när frugan somnat! 

Carl-Ingemar Perstad,

CNP: s USA-korrespondent / © CNP AB