Hört & Hänt: Bilnyheter från världens alla hörn!

Bentley för kung & fosterland

Hantverksmässiga detaljer ligger britterna lika varmt om hjärtat som kungahuset. Vad passar då bättre än att Bentley släppt ett skönt tillbehör i samband med kröningen av kung Charles III. Det rör sig om handgjorda läderkuddar som försetts med broderade kröningsemblem. En enda kabinkudde består av 30 000 stygn och tar över tre timmar att färdigställa. Den som önskar köpa sig ett exemplar kommer dock bli besviken eftersom tillbehöret endast återfinns i Bentleys demobilar som lånats ut till ceremonin.

Lamborghini fyller 60 år

Sagan om drömfabriken i Sant’Agata Bolognese började den sjunde maj 1963. Det var nämligen då som Ferruccio Lamborghini kompletterade sitt traktorutbud med supersportbilar efter ett storbråk med självaste Enzo Ferrari. I brist på fantasi placerade Ferruccio sitt stjärntecken i kylaren och eftersom italienaren föddes den 28 april 1916 blev det en stångande oxe. För att uppmärksamma 60-årsdagen har Lamborghini totalrenoverat sitt fabriksmuseum och just nu pågår utställningen ”Framtiden började 1963”.

Mercedes botar åksjuka

I sommar rullar en ny stjärna ut från fabriksportarna i tyska Sindelfingen. Nya Mercedes E-klass är fullsmetad med avancerad teknik och ska locka yngre köpare med funktioner som inbygg selfie-kamera samt digital nyckel. Tyskarna har dessutom tagit fram en egen app-butik där man kan ladda ner exempelvis Angry Birds, TikTok och Zoom. Det senare möjliggör att man även kan ha videomöten i sin nya E-klass och om du har anlag för åksjuka finns ett system som lindrar åkomman med hjälp av massage, ljud och stämningsbelysning. 

Polisens nya ponny

New York Police Department får efterlängtad förstärkning av inte mindre än 100 elektriska Ford Mustang Mach-E GT. Att polisen kommer kunna göra snabba ingripanden bevisas inte minst av att elmotorn levererar 487 hästar och därmed fixas noll till hundra på under fyra sekunder. Vapendragarna klarar upp till 49 mil på en laddning och elektrifieringen är ett välkommet tillskott. Förra året kostade enbart bränslet till stadens 9 000 polisbilar närmare en miljard kronor.

Trampbil med anor

Austin J40 såg dagens ljus 1949 och sysselsatte i huvudsak skadade kolgruvearbetare. När produktionen upphörde 1971 så hade 32 098 trampbilar tillverkats. I veckan öppnades portarna till Austin Pedal Cars Showroom som ligger i engelska Bicester Heritage och köerna ringlade sig långa. J40 entusiaster i alla åldrar fick möjlighet att spana in såväl renoverade exemplar som välbevarade skönheter. Här har ägare möjlighet att köpa reservdelar och det finns även några utvalda klassiker till salu. 

Text: Jenny Nilsson / © CNP AB

Foto: CNP AB