Margareta och Jan Scherman vill slå hål på myterna om alla negativa bilder som spridits om Filipstad.

Filipstadsambassadören Jan Scherman sprider en ljus bild av hemstaden

Har Filipstad fått ett oförtjänt lite dåligt rykte?

Länge har den östvärmländska staden fått symbolisera en kommun i förfall. Media har skildrat livet i Filipstad som en stad med tveklöst stora problem. Invånarna knockades av flyktingkrisen 2015 då 2 000 flyktingar togs emot på kort tid. Det innebar att att var femte invånare i kommunen var av utländskt ursprung.

Jan Scherman tycker att mediabilden av Filipstad är grovt förenklad och det gäller också andra små städer som är i samma situation. Jan Scherman kommer nu ut med en bok som vill ge en annan och ljusare bild av kommunen – ”Solen skiner också i Filipstad – en bok om starka viljor och optimism”. Boken har han skrivit tillsammans med hustrun Margareta Scherman.

Paret har träffat människor i den svartmålade kommunen där man talar öppet om statens stora svek när löften om stöd aldrig infriades.

I boken krossas fördomar om både filipstadsbor och ensamkommande flyktingbarn. Här tas exempel upp om människors konkreta idéer och hur det går till att leva tillsammans trots olikheterna. Här finns stora och små företag som visar att det går att växa även på en mindre plats. I boken ges också exempel på hur integrationen kan lösas och hur politiker kan samverka. På ett högre plan har den så kallades Filipstadsmodellen visat hur det går att gå vidare.

Jan Scherman är född i Filipstad. Pappan var kirurg på Filipstads lasarett, en institution som kom till en gång i tiden när gruvdriften i bygden blomstrade. På den tiden var Filipstad ett framgångsrikt handelscentrum som drog folk från stora områden. En kvarleva från den tiden är Oxhälja som varje år lockar runt 100 000 besökare. Filipstads bergslag var en mycket rik bygd men under årens lopp har det ändrats. De senaste åren har det skrivits mycket om kommunens problem vilket fått Jan Scherman att bli upprörd. Därför har han velat lyfta fram en annan sida och vill nu bevisa motsatsen. I boken lyfts flera goda exempel fram. Det finns blomstrande företag som är välkända som exempelvis Wasabröd och fjäderfabriken i Lesjöfors och till de välkända verksamheterna hör även anrika Bergsskolan. I boken lyfter nu Jan Scherman fram en lång rad Filipstadsbor som har gott om idéer och redan har gjort mycket för kommunens utveckling. Här finns många goda exempel som visar att det finns en framtidstro och att Filipstad är långt ifrån att lägga sig ner och dö.

Text & foto: Björn Hallin. Foto: Karl Gabor