Niklas Hammarbäck (Karlskoga) på grön hoj. Han vann Battle of Vikings 2012 i Storstenshöjden.

Action mitt i stan med Battle of Vikings
på Motorsportveckan

Under motorsportveckans fredag och lördag, 16-17 juni, blir det rejält drag när extremendurotävlingen Battle of Vikings kommer till Karlskoga. Fredagens kval körs mitt i stan och det unika cityeventet väntas locka storpublik.
– Det blir spektakulärt, actionfyllt och en rejäl utmaning för förarna, säger Morgan Rosell som arrangerar Battle of Vikings.

– Om vanlig enduro kör runt ett berg kör vi över berget, säger Morgan Rosell för att beskriva vad extremenduro handlar om, vi söker oss till de områden som är så svåra som möjligt.
Han har arrangerat Battle of Vikings sedan 2010, och i höstas tog han kontakt med Johan Granqvist på Karlskoga Motorsportvecka för att undersöka möjligheterna till ett samarbete. Johan tände på idén, och på den vägen är det.

Tävlingen körs över två dagar med kval på fredagen och final dagen därpå. Finalen körs på endurobanan vid Kilsta, medan kvalet kommer köras mitt i centrala Karlskoga. På Katrinedalstomten bygger man upp en cirka 500 meter lång bana med uppbyggda hinder som förarna så raskt som möjligt ska ta sig igenom.
– Det kommer bli riktigt spektakulärt, menar Morgan, bland annat har vi fått låna en stridsvagn att använda som hinder.

Hela Sverigeeliten i extremenduro är anmäld till tävlingen, däribland sverigeettan Eddie Karlsson och Fjugesta föraren Magnus Thor, liksom Karlskogas eget enduroess Joakim Ljunggren.

Battle of Vikings har under sina år blivit en populär tävling bland både förare och publik, och totalt räknar man med att omkring 160 förare kommer ställa upp.
– Vi strävar inte efter tusentals deltagare utan vi vill ha den extrema inriktningen. Vi har lite färre deltagare men klart mer publik.

Från Motorsportveckans håll är man glada över att ha fått in Battle of Vikings på programmet.
– Vi tittar hela tiden efter sätt att utvecklas och nya aktiviteter, och när det här dök upp gick jag igång på alla cylindrar, säger Johan Granqvist.

Den här typen av cityevent med extremenduro blir unikt i den här del delen av Europa, och man förväntar sig publikfest.
– Det kommer bli rejält drag, har man inte sett extremenduro innan ska man passa på.

Text: Nicklas Remmegård