Hört & Hänt: Bilnyheter från världens alla hörn!

Ingen konst för Porsche

Chris Labrooy har återigen gjort en stor tavla eller rättare sagt ett enormt konstverk som rullar under namnet ”Dream Big”. Det var under Miami Art Week som drömmen blev sann och Chris fick en fullskalig Porsche 911 Carrera att se ut som en pytteliten leksaksbil. Konstinstallationen är en hyllning till barndomen och består av en gigantisk racingförare som ligger på marken och leker med sportbilsikonen. En stor hand greppar över taket på Porschen och som man säger – skönheten ligger i betraktarens öga.

Polisens nya vapendragare

Vilda biljakter är snart ett minne blott. Tja, i alla fall om vi ska tro NYPD eller New York Police Department. I dagarna fick ordningsmakten förstärkning av en helt ny vapendragare som skjuter GPS-spårare mot flyende fordon. Den makalösa manicken är i grunden ett ombyggt AR-15 gevär fast magasinet är utbytt mot ett batteri och avtryckaren en strömbrytare. Guardian HX byggs av StarChase och den självhäftande GPS-projektilen kan nå mål upp till tjugo meter bort.

Sjutusan vilken dyr skylt

Att det är svindyrt att få sig ett lågt nummer i Dubai vet en anonym shejk. Ensiffriga registreringsplåtar är hårdvaluta i emiratet och en statussymbol av guds nåde. När det blev känt att ”P7” skulle rulla under klubban drabbades hela shejkvärlden av köphysteri och när budstriden var över hade nummerplåten bytt ägare för smått ofattbara 153 miljoner kronor. Pengarna går oavkortat till ”1 Billion Meals Endowment” som hjälper svältande människor runt om i världen.

Vuxenleksak från Lego

Nu släpper Lego en helt ny byggsats som tar dig med på en resa över stock och sten. Land Rover Defender 90 har verklighetstrogna detaljer likt originalet från 1983 och mäter 32 centimeter på längden. Bilbyggaren kan välja om man vill knåpa ihop en vänster eller högerstyrd terrängbil, köra på bensin eller diesel samt skifta mellan tre olika motorhuvar. Miniatyren, som består av 2 336 delar, lämpar sig för äventyrslystna över arton år och kostar 2 599 kronor.

Världens vassaste elbil

Deus Vayanne är en österrikisk uppstickare och bakom mästerverket står två välbekanta namn i branschen. Williams Advanced Engineering ansvarar för plattformen samtidigt som Italdesign tagit fram skissblocket och resultatet är världens kraftfullaste elbil. Vad sägs om 2 243 hästkrafter som skjuter i väg dig till hundra på 1,9 sekunder? Toppfarten landar runt 400 km/h och med varsam högerfot ska femtio mil fixas. 99 exemplar kommer tillverkas och priset förväntas bli 21 miljoner kronor.

Text: Jenny Nilsson / © CNP AB

Foto: CNP AB