Succé för Zaris nostalgivisning

Ateljé Zaris nostalgivind på Berget i Degerfors är sprängfylld med kläder från hela 1900-talet. Tidigare i mars genomfördes en visning av kläder därifrån på Degerfors Folkets Hus, och det blev en riktig succékväll.

Till tonerna av tidstypisk musik visades under kvällen kläder från större delen av 1900-talet, och nog väcktes både minnen och nostalgi till liv, när kläder från eror publiken själva upplevt visades upp på scenen. Utöver kläderna som visades bjöd kvällen även på underhållning av revykungen Peter Flack med
familj vilkas sketcher och skoj fick skrattsalvorna att dåna i teatersalongen.
När idén till visningen kom var första tanken att hålla den i Veboa på Berget, men man bokade också Tunet ifall man skulle sälja mer än 60 biljetter.
Det gjorde man, med råge. Totalt såldes omkring 350 biljetter, och även Tunet blev för litet. Istället fick man alltså flytta in i teatersalongen i Folkets Hus.
– Det var djungeltelegrafen som gick, säger Gittan Pettersson som tillsammans med Gun-Marie Dahlberg driver Zari, vi hann aldrig ens annonsera.

Hon vill ge en särskild eloge till modellerna som tog plats på scenen, varav flera var ungdomar som aldrig gått en visning tidigare.
– Vilka mannekänger vi hade!

Hon berättar att en svårighet med en sådan här visning är att folk generellt sett var mindre förr än idag, både kortare och tunnare. Gör man en vanlig visning hämtar man bara en annan storlek om något inte sitter bra, men här fanns bara ett exemplar av varje plagg vilket innebar lite pusslande med ombyten och vem som skulle visa vad.

Att visningen var uppskattad går inte att ta miste på. Responsen från besökarna har varit överväldigande både i salongen och efteråt.
– Min telefon har varit full med sms efteråt, säger Gittan, alla har varit så nöjda och tyckte det var roligt.

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Marita Olén Widenberg