Björn Pettersson pysslar med ett av sina träarbeten.

Nytt galleri öppnar på Berget

Konstnärerna på Berget blir fler. Nu Björn Pettersson Galleri Berget där det vid sidan av hans egen ateljé också kommer vara möjligt för andra konstnärer att visa sina tavlor.

Björn berättar att han började måla redan på 70-talet, men att han pausade måleriet när han i mitten av 80-talet träffade sin blivande fru. Pausen drog ut på tiden, och det var först när han blev änkling som han bestämde sig för att plocka upp måleriet igen. Riktig fart tog det 2010 då han målade över 100 tavlor.
– När man målar hemma måste man plocka undan och kan inte ha grejerna framme, så tanken att skaffa en lokal växte fram, säger han.

I slutet av förra året fick han höra att lokalen mittemot handelsboden på Berget skulle bli tom, och kände att det skulle passa perfekt. Utöver att själv arbeta med sina tavlor och träarbeten här är tanken att lokalen också ska fungera som galleri där konstnärer kan visa upp sina verk.

Galleri Berget öppnade 1 mars, men officiell invigning blir det 1 maj. Då har Björn bjudit in ett gäng konstnärer att visa sina verk, förhoppningen är att det blir omkring 5-10 konstnärer som hänger ett par tavlor var.
– Som en vårsalong, menar han.

Redan nu är det en hel del besökare på Berget, men Björn ser fram emot våren och sommaren när den riktiga högsäsongen kommer.
– Förhoppningen är att vi ska kunna bidra till att ännu fler besöker Berget, och att vi som har verksamheter här uppe drar nytta av varandra.

Han lyfter fram samarbetet med konstnärskollegan Annelie Jansson som håller till i rummet intill. Hon ger även kurser i måleri, och tanken är att man ska göra något tillsammans. Att Björn ser satsningen som mer än en lokal för att ägna sig åt sitt eget måleri är tydligt.
– Det här är ett sätt att få igång en lokal, säger han, får man in en sådan här verksamhet som kommer igång och att konstnärer vill visa sina grejer här kan det leva vidare även när jag inte orkar längre.

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Marita Olén Widenberg