Rikard Eriksson, VD för GT Bygg.

Bygger kundens drömhus vid stranden

Fasaden lyser vit i den gråa decemberdagern. För GT Bygg från Degerfors har projektet pågått i över ett år men nu är man inne på sluttampen.
– Att få jobba med sådana här projekt är anledningen till att man är snickare, säger Rikard Eriksson, VD på 45-årsjubilerande GT Bygg
från Degerfors.

Inne i huset råder febril aktivitet. Det sätts plattor, läggs golv och monteras kök. Nedanför panoramafönstren mot sjön byggs en pool. Ännu återstår en del jobb men snart ska bygget vara färdigt, i januari får kunden nycklarna till sitt nya hus.

I det här fallet kom kunden med en grundidé om hur de ville att huset skulle se ut, sedan ritades det i dialog mellan GT Bygg och kunden. Därefter har huset, som är lösvirkesbyggt, konstruerats utifrån en färdigkapad stomme.
– Det är ett väldigt smidigt sätt att bygga hus på, menar Rikard.

Han tog över som VD 2014, efter att som han själv säger ha jobbat på GT Bygg hela sitt liv. Hans far drev företaget, Rikard fick sitt första sommarjobb i 13-årsåldern och på den vägen är det.
– Så man har gjort några timmar, säger han med ett leende.

Sedan Rikard klev in som VD har GT Bygg växt rejält, från sex anställda till dagens 17. Kompetensen är bred, man har allt från egen grävare till plattsättare inom företaget, och man gör i princip allt inom bygg. Mycket renoveringar och underhåll, men också en hel del nybyggnation. Bland kunderna finns såväl privatpersoner som företag. Man har även fasta avtal med exempelvis kommunen, järnverket och flera privata fastighetsägare, vilket är en trygghet nu när tiderna är oroliga.
– Vi ser en nedgång i hela branschen, men tack vare att vi har stora fasta kunder är det ingen fara för vår del.

Vi har kommit ner till poolen, där två av Rikards kollegor jobbar för fullt med installationen. Här ska markfyllas, längs övervåningen ska en veranda byggas. I andra änden av tomten står ett Attefallshus som komplement till huvudbyggnadens cirka 240 kvadratmeter. Rikard berättar att bygget gått bra, men att det varit ett komplicerat projekt som krävt en hel del planering med anledning av tomtens storlek, höjdskillnaden och närheten till sjön. Han blickar ut över Möckeln.
– Läget går verkligen inte att klaga på.

Text & foto: Nicklas Remmegård