Mattias Degerstedt är mer eller mindre född in i yrket som hantverkare. Både hans far och farfar arbetade som byggare.

Prisbelönt Filipstadsbyggare med erfarenhet, bredd och kompetens i blodet

Filipstadsbaserade M Degerstedt Bygg kan med bred kompetens erbjuda kunden helhetslösningar inom byggnation. Fyra av de fem senaste åren har man tilldelats utmärkelsen Årets Hantverkare. 
– Det är helt personalens förtjänst, ett bra kvitto på att vi har den personal vi vill ha, säger Mattias Degerstedt.

För Mattias Degerstedt finns byggandet näst intill i blodet. Både far och farfar arbetade som byggare, och i dag är de fyra av fem bröder som på olika vis arbetar i företaget Mattias startade 2006.
– Jag är mer eller mindre född in i yrket, säger han med ett skratt.

Genom åren har han hunnit se det mesta, men nyfikenheten och viljan att fortsätta lära är fortfarande stor, både hos Mattias personligen och i firman som helhet.
– Vi gör mycket försäkringsjobb och då märker man vad som kan ha blivit fel och lär sig av det. I detta yrke blir man aldrig fullärd.

Det finns bred kompetens inom företaget och man gör det mesta inom byggnation. Man kan såväl gräva grund som att måla, renovera en lägenhet eller bygga ett hus från grunden. I och med att man har bredden kan kunden erbjudas en helhetslösning, och företaget kan ta de flesta typer av jobb. Något man gör en hel del av är badrum; hela vägen från skiss till att det nya badrummet är helt färdigt, allt enligt kundens önskemål.
– Det är kunden som bestämmer, säger Mattias, men märker vi att det kan bli en fördyrning kan vi bromsa och före­slå en lösning som ger bättre effekt.
Här är erfarenheten viktig. 

Under många år har företaget byggt många badrum och man har samlat på sig kunskap om vad som fungerar och vad som bara blir dyrt utan att det ger något mervärde.
Mattias konstaterar att det hänt en del med badrummen under åren. När han började var klinkergolv ovanligt, nu har nästan alla badrum de bygger sådana golv. För några år sedan ville många ha mosaik. Nu går trenden mot allt större plattor, uppemot en gånger en meter är inte ovanligt i dag.

Degerstedts strävar ständigt efter att sänka kostnaden för kund. Exempelvis har de egen import av fönster vilket sänker materialkostnaden och genom att ha en egen miljöstation där  bygg­avfallet av olika slag sorteras kapas kostnader och hanteringen underlättas.
– Går det att spara 15-20 procent på material kan vi utföra lite mer jobb för de pengarna istället.

I dag har M Degerstedt Bygg 30-talet anställda, och tar jobb i hela Värmland med omnejd. När Mnytt är på besök ligger ett bedrägligt lugn över lokalerna i Filipstad. Bara Mattias och en kollega som står och skrapar färg från ett äldre fönster finns på plats, och det vore lätt att tro att folk trots förmiddagstimmen gått för dagen.
– Vi är två man här, resten är ute på jobb, ler han. Det är inte på kontoret man tjänar pengar.

Text: Nicklas Remmegård. Foto: Nicklas Remmegård, Degerstedts