Från kaos till billig korv

(L i n k ö p i n g)

Landningshjulen tar fast mark och första gången sedan pandemin befinner jag mig i Sverige. Resan kunde dock ha börjat bättre – Arlanda bjuder på ett kökaos av sällan skådat slag och att få ut någon hyrbil är omöjligt eftersom polisen spärrat av vägarna runt flygplatsen. Tydligen kom det som en överraskning för Swedavia att många vill ut och resa nu när det är sommar och gränserna återigen öppnats.

Arlanda är en flygplats i totalt kaos med gråtande barn och irriterade föräldrar. Det trängs, knuffas och många har spenderat det senaste dygnet i terminalen. Arlanda har alltid varit min favoritflygplats men nu har förtroendet fått sig en törn. Undrar du hur det löste sig med hyrbilen? Tja, en vänlig släkting lyckades plocka upp oss i sin Mercedes E-klass och fixade en lånebil. Men jag inser snabbt att det är en mardröm att parkera…

•     •     •

Det går varken att betala med mynt eller kort utan man måste ladda ner en app i mobilen. Enkelt? Absolut inte om man saknar ett svenskt abonnemang, och det har ju inte turister. Det blir att chansa på att lapplisan har tagit långlunch! När vi rullar ut på E4:an slås jag av hur billandskapet förändras. Det ser ut som om nio av tio kör en suv och elbilarna avlöser varandra i tät följd. Klimatbonusen tycks fungera och dessutom finns det laddstolpar utanför såväl köpcenter som hotell. Här ligger Sverige ljusår före USA.

•     •     •

Lite fascinerat tittar jag på robotgräsklipparna som tuggar i sig allt grönt utanför många villor. Somliga har gett roboten namn som Arne, Hugo eller Nisse och de har blivit som en del av familjen. Ett arv från USA? Nej, faktiskt inte. I de södra delarna är gräset för tjockt och det måste till större maskiner. Tyvärr, för det ser ju väldigt lyxigt ut att sitta på terrassen med ett glas i handen och en app i mobilen – allt medan roboten gör grovjobbet.

Stolta tycker jag också att alla vi svenskar ska vara över vår bilindustri. Jag är lite förvånad över hur många Volvo och Saab från nittiotalet som fortfarande rullar på vägarna. Volvo 850, V70 och Saabs bästsäljare 9-3 samt 9-5. Vissa ser lite luggslitna ut, men de flesta verkar ha klarat tidens tand bra och blänker nästan som den dag de lämnade fabriken. Det är så man blir lite sugen på att köpa en klassiker.

•     •     •

Ett ilsket helljusblink i backspegeln får mig att sluta stirra på en läcker röd Volvo 850 T-5R och släppa fram bilen bakom. Alltsedan flyttlasset gick till USA har jag slutat stressa bilisterna framför med ljustuta. Det var grannen som varnade mig med orden: ”räkna alltid med att den som kör har en pistol under sätet och inte drar sig för att använda den”. Men Sverige är ju ett vänligt land där Trafikverket sätter upp skyltar som påminner om att det vankas fartkameror. Ingen ska behöva missa att bromsa och köra lagligt några meter – för att sedan gasa vidare igen!

•     •     •

I Linköping har en helt ny Harley Davidson-butik slagit upp portarna sedan sist jag var här. Suget efter amerikanska hojar är på topp så här på sommaren och att en tvåhjuling kostar lika mycket som en ny bil verkar inte avskräcka. Efter alla nya intryck ser jag en välbekant reklamskylt på väggen utanför Biltema. En femma för en kokt korv med bröd. Det är taget!

En bild som visar clipartAutomatiskt genererad beskrivning

Carl-Ingemar Perstad,

CNP: s USA-korrespondent / © CNP AB