Underhållning på Stora Torget.

Filibjur är tillbaka efter pandemin

Filibjur i Filipstad har en lång historia. Efter åren med pandemi och inställda aktiviteter är arrangemanget nu tillbaka i en ny tappning – som en stadsfest. Det blir en lite mer komprimerad fest men ändå fylld med olika programpunkter.

Årets Filibjur arrangeras 28-31 juli med några inslag dagarna innan.
Filibjur inleds med  en bondemarknad på Stora torget den 23 juli. Samma dag firas Ferlindagen både på Museet Kvarnen och på Stora torget med underhållning, prisutdelning med mera.

 Dagen efter arrangerar Filipstads Bergslags hembygdsförening en ”Levande Bergsmansgård” på Munkeberg. Samma förening firar sitt 100-årsjubileum den 27 juli med ”Järnets dag” på Munkeberg. I Nykroppa kyrka hålls en musikgudstjänst och senare samma kväll hålls ”Battering Ram” på hotell Hertig Karl med lokal rockmusik.

Själva Filibjur inleds 28 juli med Talangjakt på Stora torget, stjärnskottet Tusse framträder, det blir tipspromenad för de yngre och under dagen skapas det konst med återvunnet material på Stora Torget.
Även fredagen är fylld med arrangemang som familjegympa, stipendieutdelning och modevisning. På fredagseftermiddagen avgörs ”Monitor Battle”, ett utmanande hinderlopp med en sex kilometer lång bana genom kuperad terräng, vatten och med 17 mer eller mindre svåra hinder.
På kvällen spelar Rolf Carlsson Band på Hotell Hertig Karl. 

För 40:ende gången avgörs Ferlindoppet på lördagen där det gäller att simma 1 300 meter i Daglösens svalkande vatten. Efter banan finns en promenadväg så det går att följa de tappra simmarna från start till mål. Ferlindoppet har tre klasser. Minisim för deltagare upp till 12 år, en lagtävling med mixade tremannalag som simmar 400 meter och så huvudtävlingen – själva Ferlindoppet. Plaketter delas ut till alla som fullföljer loppet. Vinnarna får en pokal och olika priser lottas ut efter startnummer.

Under lördagen utses också årets ambassadör. Filibjur avslutas sedan på söndagen med sång på Stora Torget ”Sjung med Kyrkan” och i Lesjöfors kyrka bjuder Bo Röös och Leif Lindén på underhållning.

Text: Björn Hallin