Helgtips v. 25

Med midsommar och semestrarna alldeles runt hörnet blir det helgtips redan på torsdag. Då passar vi på att tipsa om klassiska filmer med lysande uppslag och sommarläsning för heta eftermiddagar.

FILM Min vän Oscar (1951) har kanske en av svensk films allra roligaste uppslag. Hans, spelad av Åke Söderblom, är tjänsteman vid socialpolitiska institutet med placering i Paris. Efter att en sen kväll hjälpt en överförfriskad landsman med notan får han en vinstlott i det skotska nationallotteriet som tack och ersättning för sina utlägg. Han löser in lotten och vinsten visar sig bestå av – en säl! Humoristiska förvecklingar följer.

Själv filmen blir sedan kanske inte lika rolig som uppslaget, men kom igen. Åke Söderblom spelar mot ett sjölejon, vad mer kan man begära? Som kuriosa kan nämnas att det samtidigt som Min vän Oscar spelades in en fransk version av samma film, då med François Périer i huvudrollen.

Min vän Oscar finns på SVT Play till och med 17 juli.

FILM På tal om filmer med lysande uppslag… Nu finns Hasseåtages allra mest klassiska långfilm att se på SVT Play: Att angöra en brygga (1965). Känns egentligen rätt onödig att tipsa om och kommer inte orda mer om den, för du är redan bekant med och har högst sannolikt sett den. Se eller se om. Finns tillgänglig till 17 juli.

SOMMARLÄSNING Sommaren är en tid för läsning, ett av de där få tillfällena då man verkligen har tid att försjunka i en riktigt tjock bok och plöja sida efter sida, timme efter timme. För egen del kommer jag fortsätta läsningen av de Borgesvolymer jag påbörjade förra sommaren, jag kommer ta mig an bokreafyndet Filosofins historia, och så lär det slinka med en och annan hyfsat lättsmält pocket mellan varven. För det är ju så, precis som sommaren är en tid för de riktigt tjocka böckerna är det också en tid för lagom tankekrävande bladvändarlitteratur. Den där som roar för stunden, i bästa (men relativt sällsynta) fall lämnar ett bestående avtryck, och som går utmärkt att läsa även med en av värmen sirapsseg skalle en tryckande het julieftermiddag. Då förhoppningsvis ackompanjerat av någon god dryck, eller kanske en glass. Bland böcker i denna något luddigt definierade genre jag själv läst med behållning de senaste somrarna finns exempelvis Dodgers av Bill Beverly, Terry Hayes tegelsten Jag är pilgrimen, Ray Celestins jazzosande serie kriminalromaner om Ida Davis och Michael Talbot (varav den fjärde delen kom på svenska så sent som i april), Staden av Camilla Sten, Ryan Gattis faktiskt snudd på mästerliga Sex dagar, Presidentens hatt av Antoine Laurain, Naomi Aldermans Makten, Markus Zusaks Ingenting mindre än ett mirakel och Blybröllop av Sara Paborn. Se där, en okaraktäristiskt opretentiös liten lista med lästips inför sommaren.

Med det önskar vi alla läsare en fin sommar. Helgtipsen är tillbaka igen i augusti.

Nicklas Remmegård