Helgtips v. 23

Veckans helgtips bjuder på två svartvita filmer, en ganska ny, en äldre klassiker. En verklighetsbaserad, en helt påhittad. Båda draman, båda med utgångspunkt i samma historiska period.

FILM Bödeln från Elmsland (originaltitel: Der Hauptmann) är baserad på den sanna historien om Willi Herold, en tysk desertör under andra världskriget som efter att ha hittat en officersuniform i en övergiven bil iklädde sig rollen som kapten i Luftwaffe. Han gick upp i rollen med liv och lust, samlade en grupp soldater som kommit ifrån sina förband runt sig (i filmen går de under namnet Kampfgruppe Herold), påstod sig vara utsänd på direkt order från Hitler, tog befäl över ett fångläger i Emsland (ett område i västra Tyskland, nära gränsen till Nederländerna) och började där begå fasansfulla krigsbrott.

Max Hubacher står för en stark insats i rollen som Herold, i en visuellt välgjord film som skakar om och berättar en historia åtminstone jag inte kände till innan jag såg den. Finns att se på SVT Play till och med 26 juni.

FILM Andra världskriget-tema har också Hasse Ekmans drama Excellensen (1944). Baserad på en pjäs av Bertil Malmberg, som tillsammans med Sven Stolpe också skrivit filmens manus, handlar den om förtrycket och förföljelsen av intellektuella efter nazitysklands införlivande av Österrike. Kulturpersonligheten Herbert von Blankenau traksseras av nazisterna och hamnar till sist koncentrationslägret Boltenberg. Hans dotter, som utan att avslöja för mycket har kontakter inom den nya regimen, kämpar för att få honom fri.

Kan man köpa det faktum att alla talar svenska trots att filmen utspelar sig i Österrike är det en sevärd film där Gunnar Sjöberg är mycket bra i rollen som den med tiden allt mer tvivlande lägerkommendanten Karbe. En intressant detalj är att inga ortnamn eller liknande nämns i filmen, och den har heller inga exteriörscener, likväl är det inget tvivel om var eller när det hela utspelar sig.

Excellensen finns på SVT Play till och med 3 juli.

Nicklas Remmegård