Stridsvagn S var en föregångare och hade flera avancerade konstruktionlösningar. Nu visas stridsvagnen upp under Motorsportveckan.

Tung uppvisning med klassisk stridsvagn

Årets tyngsta uppvisning, därtill med lokal anknytning, blir det då Bofors Test Center finns på plats på flygfältet med den klassiska Stridsvagn S.

Bofors Test Center medverkar då och då på olika event för att visa upp vagnen, men använder den även i sin verksamhet när behov finns.
– Den hålls i skick av våra duktiga anställda som håller den i mint condition, säger Anders Persson på Bofors Test Center.

Stridsvagn S, eller Stridsvagn 103 som den kallades i försvarsmakten, utvecklades och tillverkades av Bofors med start i slutet av 1950-talet och var i tjänst i svenska försvaret från 1967 till 1997. Rickard Lindström, marknadschef på BTC, menar att vagnen hade konstruktionslösningar som var riktigt avancerade för sin tid och att vagnen med sin låga, tornlösa profil och inriktning på försvar var en unik produkt.

Det exemplar Bofors Test Center förfogar över är ett av få exemplar i världen som är i bruk och ännu har fungerande skjutförmåga. Skjuta kommer man dock inte göra under Motorsportveckan, då är det köruppvisning som står på schemat.
– Vi kommer visa motorkapacitet och manöverbarhet, säger Anders och berättar att vagnen kommer visas på flygfältet i samband med bandvagntillver­karens aktiviteter på fredagen och lördagen.

Bofors Test Center har medverkat på Karlskoga Motorsportvecka sedan starten, och när veckan nu kommer tillbaka var det självklart att vara med igen.
– Motorsportveckan är viktig för Karlskoga som helhet, menar Rickard, det gagnar inte bara industrin och motorintresset utan även handel, hotell och restauranger med alla som besöker Karlskoga de här dagarna, och som lokalt företag vill vi värna vår lokala föran­kring.

Text: Nicklas Remmegård