Sky Chaser visas upp på Nobelparkeringen under Motorsportveckan.

Sky Chaser flyger mot framtiden

Tänk dig att lyfta från garageuppfarten, sväva förbi rusningstrafikens bilköer och försiktigt landa i din p-ruta utanför jobbet. Låter det som en dröm? Det kan vara närmare än du tror. Fredag 17 juni blickar Motorsportveckan mot framtiden då Sky Chaser visar upp sin prototyp på en flygande bil på Nobelparkeringen.

För ungefär två år sedan fick professor Dag Stranneby ett samtal från William Walker, en tidigare kollega vid Örebro universitet som nu var verksam i San Diego. Walker, som i sin forskning ägnat sig mycket åt aerodynamik, hade några år tidigare dragit igång projektet Sky Chaser. Han vände sig nu till Dag med frågan om han ville vara med och utveckla en flygande bil. Det ville han, så William flyttade till Sverige och i ett och ett halvt år har man i verkstaden i Fjugesta arbetat med att ta fram en prototyp.
– I januari i år fick vi prototypen att flyga för första gången, säger Dag.

Flygande bilar har länge utövat en lockelse, och det finns idag omkring 600 olika projekt med flygande bilar i världen.
– De allra flesta av dem är ”bara” bemannade drönare, säger Dag Stranneby. Vad som gör vårt projekt speciellt är att vi efter att ha startat vertikalt kan vinkla propellrarna så bilen flyger som ett flygplan, trots att den inte behöver ha några utfällbara vingar.

Han berättar vidare att Sky Chaser har hjul för att kunna köras på vägen och att bilen som grädde på moset även utrustats med pontoner för att framföras på vatten. 
– Den funkar i alla element!

Den fullstora prototypen, ungefär lika stor som en Volvo-kombi, är idag radiostyrd och batteridriven men tanken är att den färdiga bilen ska drivas på vätgas och precis som en vanlig bil köras från förarsätet. Nu har du alltså chansen att se den med egna ögon.

Text: Nicklas Remmegård