Foto: Nordic Camping Träff 2018.

Husbilsträffarna åter tillbaka till Kristinehamn

Under de två sista helgerna i maj kommer Hymer husbilsklubb och KABE husbilsklubb till Kristinehamn, då de anordnar sina respektive klubbträffar vid Björkvallen. Totalt blir det över 100 husbilar och husvagnar som rullar in till träffarna i Kristinehamn.

– Det blir en riktigt härlig husbilsinvasion i Kristinehamn! Eftersom vi har ett stort lokalt kluster med så många olika aktörer inom husbils- och husvagnsbranschen så känns det helt rätt och superkul att man väljer Kristinehamn för sina träffar, säger Maria Springfeldt, sammankallande för nätverket ”Fritid på hjul”.

Husbils- och husvagnsmarknaden är en vital del i Kristinehamns näringsliv och inte minst inom besöksnäringen. I det lokala nätverket ”Fritid på hjul” finns flera aktörer som arrangerar träffar eller mässor varje år för sina kundklubbar och som lockar besökare och övernattande gäster till Kristinehamn.

– Det är så roligt att äntligen vara igång igen och få välkomna husbilsfolket, säger Bettina Johansson, turismsamordnare på Kristinehamns turistbyrå.

– Träffarna gynnar inte bara de företag som jobbar med husbilar och husvagnar. Det spiller även över på fler näringsidkare i vår stad, exempelvis när besökarna handlar i butiker, äter på restaurang, beställer mat till möten/festligheter från lokala leverantörer och gör aktiviteter. Förhoppningsvis upptäcker de vilken fin husbilskommun Kristinehamn är och vill komma tillbaka hit fler gånger, menar Bettina.

De senaste åren, med undantag under pandemin, har Kristinehamn fått stå som värd för ett eller flera arrangemang med olika klubbar och föreningar som valt att förlägga sina träffar här i staden. Ett kvitto på att Kristinehamn är en omtyckt husvagns- och husbilskommun med goda valmöjligheter till olika platser att husera sina träffar med anslutande möten och aktiviteter. Träffarna blir möjliga genom ett bra samarbete mellan klubbarna, näringen, Kristinehamns turistbyrå och Kristinehamns kommun.

– Idén att välja Kristinehamn för årsmötet 2022 föddes när klubben hade en liten träff hösten 2021 hos Tommy Gustavsson på Kristinehamns Gästhamn & Ställplats, säger Rolf Gustafsson, ordförande i KABE Husbilsklubb.

– Vi gjorde en förfrågan om det fanns möjlighet att lägga årsmötet i Kristinehamn och det var inga problem. Alla som vi pratade med från Turistbyrån, fritidsavdelningen på Kristinehamns kommun och cateringfirman m.fl. var alla väldigt tillmötesgående. Dessutom krävs en plats som kan ta emot 50-70 husbilar och 100-140 personer samt en lokal. Allt detta fixar Kristinehamn så beslutet blev lätt, säger Rolf.

– Hymer Husbilsklubb grundades 2019 och växer snabbt. Vi samlar alla ägare av en Hymer husbil och har både erfarenhetsutbyte på nätet och arrangerar gemensamma träffar där vi även umgås och har trevligt, säger Sören Aronsson, ordförande för Hymer Husbilsklubb.

– På vårträffen som är vårt årsmöte samlas 60 husbilar i år i Kristinehamn som ligger bra till geografiskt, samt erbjuder mycket trevliga aktiviteter så som ölprovning av Wermlands Brygghus och beställning av matkassar och försäljning på plats från Hygns Vilt, säger Sören.

Text & foto: Visit Kristinehamn,
Foto: Nordic Camping Träff 2018.