Så här festligt blir det i Nobelhallen 1 juni.

Pigg 75-åring firar med show

Hösten 1947 började de första eleverna på vad som då hette musikskolan i Karlskoga och var beläget i Loviselund. Mycket har hänt sedan dess, och tusentals elever har passerat genom vad som idag sedan många år heter Karlskoga Kulturskola. I år fyller man 75, och det tänker man fira.
– Det ska synas vid våra evenemang under året att det är jubileum, säger enhetschef Helen Kahlin. Det blir nog inte fler event, men vi kommer uppmärksamma jubileet i det vi gör.

Jubileet kommer att kickas igång rejält med Rising Stars i Nobelhallen 1 juni. Med kulturskolans egna elever och omkring tusen barn från årskurs ett och två på kommunens skolor blir det en storslagen föreställning, bland annat kommer barnen framföra mellovinnaren A Million Voices tillsammans med årets gästartist Tusse.
– Vi är många som står på scenen, säger Helen, det kommer märkas att det är jubileum.

Det blir första gången på ett par år man kan hålla showen, på grund av pandemin har man fått ställa in både 2020 och 2021.
– Det är otroligt efterlängtat, energin från eleverna är enorm.

Rising Stars är dock inte det enda som händer under våren. Bildeleverna ställer ut i konsthallen, teatereleverna har föreställningar på Kungsteatern och på kvällen den 27 april har man öppet hus där den som vill kan prova på inför ansökningarna till höstterminen. Man kommer också hålla öppet förmiddagen lördag 14 maj för att visa upp verksamheten som vänder sig till barn i åldern 2-7 år.
– Det här är så kul, säger Helen, det har stått still i två år så man har nästan glömt bort hur man laddar inför sånt här. Det känns jättejättekul.

Kulturskolan är en välmående 75-åring som fortsätter utvecklas. Idag har man runt 800 deltagare, varav de allra flesta är barn och ungdomar. Har allt från nybörjargrupper till fördjupningskurser, och man samverkar med kulturföreningarna i kommunen vilket ger eleverna möjlighet att exempelvis spela med symfoniorkestern eller medverka i Lysets uppsättningar.
– Det känns angeläget att barn och unga får en vettig fritidsaktivitet, det är jättekul om det blir här man hänger.

Text: Nicklas Remmegård. Foto: Sara Duvéng