Helgtips v. 13

Första april till trots, veckans helgtips är garanterat fria från aprilskämt. Istället för lur bjuder vi på tre helt uppriktiga tips på läsning och musik. Trevlig helg!

BOK Elif Shafaks 10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld börjar med att berättelsens huvudperson dör. Prostituerade Tequila Leila mördas och dumpas i en soptunna, men när hennes hjärta slutar slå lever hennes medvetande vidare i ytterligare drygt tio minuter. Under dessa minuter flimrar ett antal minnesbilder förbi av vägen som lett henne dit, av de vänner som kommer göra allt som står i deras makt för att hon inte ska hamna i en omärkt grav på de bortglömdas begravningsplats.

10 minuter och 38 sekunder i en märkligt värld gavs nyligen ut på svenska i översättning av Klara Lindell. Det är en roman om ett antal existenser i vad som brukar kallas samhällets utkant, ett gäng outsiders om man så vill, i 1900-talets Istanbul. Det är en roman om vänskap, men också en roman om själva staden, om ett myllrande Istanbul bortom turistmålen och de vackra vyerna. En roman som ger röst åt de sällan hörda, en roman som känns både i magen och hjärtat.

På det hela taget en alldeles utmärkt roman.

MUSIK Jag vet inte mycket om Tall Blonde, inte mer än det lilla MI:s Lars Nylin nämner helt kort i en krönika. Att det är Frithiof Stenvall som döljer sig bakom alter egot, att han stammar från Måttsund utanför Luleå och där spelat in sitt debutalbum. Det är allt. Det och att Ponderosa, som albumet i fråga heter, är tämligen utsökt indiepop. Lyssning anbefalles!

MUSIK Martin Luuk är kanske mest känd som medlem av Killinggänget. De senaste tio åren har han även släppt någon handfull låtar, däribland utmärkta debutsingeln A Gentleman’s Story och fjolårets So Long Losers som han tillsammans med Kalle J gjorde under namnet Hot Blondino. Nu släpper han en ny singel under eget namn. Gibraltar Sundet och Key Note Speaker är båda egensinnigt underhållande låtar där Luuk mestadels pratar över sparsmakade beats, och texterna… well, lyssna själv. De lyckas på samma gång roa och skära djupt.

Nicklas Remmegård