Unik grosshandlarvilla ute på marknaden

En välbevarad grosshandlarvilla alldeles vid stranden, naturnära idyll bara minuter från stan. Låter som en dröm? När den ståtliga villa Carl Åström lät bygga i förra seklets barndom nu finns på marknaden kan det bli verklighet.
– Det är en en gång i livet-möjlighet, säger Daniel Andersson på Bocentrum i Filipstad.

Den vackra jugendvillan vid Piludden i Filipstad byggdes som sommarhus åt grosshandlaren Carl Åström 1905. Därefter fungerade den som sommarservering fram till 1969, då industrimannen Lars Bruun förvärvade fastigheten och renoverade upp det till året runt-bostad.

Daniel Andersson berättar att när grosshandlare Åström byggde sitt sommarnöje hade han som krav att kunna se villan från sin bostad inne i Filipstad. Således ligger huset vackert alldeles vid stranden till Daglösen, som genom Bergslagkanalen leder vidare och ger tillgång till hela sjösystemet ända ner till Karlskoga.
– Det är en enorm ära att få ta hand om ett sådant här objekt, säger han, det händer bara en gång i livet.

Det är inte bara ett unikt objekt lokalt, utan liknande objekt att jämföra med är svåra att hitta överhuvudtaget.
– Det finns knappt något liknande i Sverige, menar Daniel.

Det har även märkts på intresset, med intressenter från större delen av landet och även utomlands ifrån. Man räknar med att komma igång med visningar i början av april, och sett till det stora intresset tror man inte att det kommer vara särskilt svårt att hitta en köpare. Daniel understryker dock att det är ett hus som kräver en del av sin ägare. Det är väl underhållet och skicket är gott, men det är ett gammalt trähus som kräver att man lägger lite tid på underhåll för att inte chansera. Daniel Andersson uttrycker dock ingen oro för den biten.
– De som köper det här kommer veta vad det handlar om, säger han.

Villans boarea är 290 kvadrat fördelat på åtta rum och kök. Utöver bostadshuset finns ett antal andra byggnader på tomten. Mest anmärkningsvärt kanske gårdshuset Österängen som uppfördes redan i slutet av 1500-talet, men också garage, hobbyverkstad, båthus med mera. En bit historia kan bli din.

Text: Nicklas Remmegård. Foto: Bocentrum