Tony Hult, Anders J. Söderström och Stefan Eklöv är lärare på fordons- och transportprogrammet.

Husbilskurs ger bred kompetens

För den som läser personbilsinriktningen på Fordons- och transportprogrammet på Presterudsgymnasiet i Kristinehamn finns nu möjlighet att utbilda sig inom husbil- och husvagnsteknik. Ett val som innebär en bred kompetens och goda möjligheter till jobb i branschen.

I Kristinehamn finns en lång tradition av både tillverkning och service av husbilar och husvagnar. Cabby hade som bekant länge fabrik i stan, och här finns ett kluster av företag som bygger, underhåller och reparerar husbilar.

– Det känns vettigt att dra igång det här i Kristinehamn som är ett litet Mecka för husbilar och husvagnar, säger Tony Hult, lärare på Fordons- och transportprogrammet.
Hans kollega Anders J. Söderström berättar att hösten 2021 var första gången eleverna fick möjlighet att välja kursen Husbil- och husvagnsteknik som ligger på 300 poäng av utbildningens totala 2500 poäng varav 90% av de 300 poängen är praktik hos de lokala företagen. Än så länge har intresset varit lågt, men man tror mycket på utbildningen och att intresset kommer öka.
– Både vi och branschen tror på en ljus framtid, säger han.

Stefan Eklöv, även han lärare på programmet, påpekar att husbilar är trevliga fordon att jobba med men att den stora fördelen med husbilsutbildningen är bredden.
– Husbilsutbildningen ger bred kompetens, säger han och menar att husbilar utöver fordonsbiten innefattar allt från träarbeten till installation av VVS. Att en stor del av utbildningen består av praktik innebär att man har hela registret och att eleverna får en bred bas.
– Företagen är positiva till det här. De hjälper oss med kunskap och praktikplatser, och kan erbjuda eleverna att vara med på allt från att montera in kylskåp till chassidetaljer, säger Anders, från nyproduktion till service.

Framtiden för såväl programmet i stort som husbilskursen i synnerhet betraktar de som ljus. Fler och fler av eleverna på fordonsprogrammet har klart med jobb redan innan de går ut, och efter sommaren är det äntligen dags att flytta in i nya, fräscha lokaler på det nybyggda Brogymnasiet.
– Det ska bli hur roligt som helst.

Text & foto: Nicklas Remmegård
Foton husbilsproduktion: Nordic husbilar