Populärt att ställa husbilen i Gästhamnen

Kristinehamns Gästhamn och Ställplats tar emot tusentals gäster med husbil och båt varje år. Med god service och centralt läge är man en av landets mest attraktiva ställplatser, och 2020 blev man tvåa i tidningen Husbil & Husvagns omröstning om Sveriges bästa ställplats.

Tommy Gustavsson har drivit gästhamnen sedan 2014 och berättar att man under de åren ökat från 1400 husbilar per år till 6500 under 2021. Han tror att nyckeln till att man blivit en av Sveriges populäraste ställplatser är servicen och att man tar hand om gästerna. Man hälsar välkommen vid ankomst, och välkommen åter vid avresa. Under sommaren anordnas grillkvällar och musikunderhållning.
– Det goda värdskapet är viktigt, säger Tommy. Våra bästa annonsörer är våra gäster.

Standarden på ställplatser kan variera väldigt, vissa har inte ens toalett, men här är standarden hög. Utöver toaletter finns dusch, dricksvatten, latrintömning och allt man kan begära.
– Det enda som skiljer oss från en campingplats är att vi inte tar emot husvagnar och att platserna inte är bokningsbara.

Högsäsongen är under sommarhalvåret, från påsk till slutet av september är de 48 platserna så gott som fulla. Verksamheten är dock igång året runt, och Tommy berättar att det såhär års är mycket fjällturister som ser Kristinehamn som ett lämpligt stopp längs vägen. Ett stopp som gynnar hela Kristinehamn då gästhamnens gäster enligt kommunens beräkningar varje år spenderar 12-15 miljoner kronor på handel och restaurangbesök.

Inför sommarsäsongen kommer det byggas två boulebanor på området, och det finns planer på ett nytt servicehus som ska byggas så fort man fått slutgiltigt klartecken från kommunen. Förhoppningen är att fortsätta växa och att dra ut säsongen ytterligare.
– Målet är 7000 husbilar per år, säger Tommy.
Man är en bra bit på väg.

Text & foto: Nicklas Remmegård
Foto: Leif Andersson