Så säger mäklarna om fastighetsmarknaden

Hur har pandemin påverkat bostadsmarknaden? Hur kommer marknaden utvecklas framöver? 
Mnytt har frågat ut mäklarna i vårt område vad de förväntar sig av det kommande året.

Gustaf Florenius, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Karlskoga

Hur var 2021 för er del?

Väldigt bra. Vi har sett fortsatt tillväxt och hade en bra utveckling på hela året. Pandemin hade sin påverkan, framförallt på fritidshusmarknaden. Det har funnits få fritidshus att tillgå i Karlskoga, men desto fler i Storfors och Degerfors. Intresset har dock varit lika stort i alla kommunerna. Det har rullat på.

Vad tror du om marknaden 2022?

Det finns fler sökande än det finns lediga bostäder i Karlskoga, så det känns lovande framgent. Det byggs en hel del i Karlskoga vilket driver på vår marknad. Samtidigt har sådant som virkespriser generellt gått upp vilket gör det dyrare att bygga, och då får man tänka på om man ska bygga nytt eller köpa begagnat.

För vår del har vi haft en väldigt bra start på året med vår bästa januari sedan vi körde igång. Här i Karlskoga är det många som har mycket att göra gentemot försvarsindustrin, och när det blir oroligt i omvärlden ger det företagen mycket att göra vilket leder både till fler som flyttar hit och att det skapas utrymme för fler att byta bostad. Det driver på hela kommunen.

Lena Persson, Länsförsäkringar
Fastighetsförmedling Filipstad

Hur var 2021 för er del?

2021 har varit ett riktigt bra år för oss. Vi har fått anpassa våra arbetssätt en hel del i och med pandemin, men som sagt det har varit riktigt bra.

Vad tror du om marknaden 2022?

Jag tror att 2022 kommer fortsätta på samma spår, alltså med bra fart och många försäljningar. Marknaden är stark.


Lina Danielsson, Bocentrum Kristinehamn

Hur var 2021 för er del?

Det har gått bra och vi har inte märkt av pandemin speciellt mycket. Det har inte varit något rekordår men det har rullat på och det som kommer in blir sålt. Fritidshusmarknaden har gått väldigt bra, och det kan nog bero på pandemin och att man inte kunnat resa som tidigare. Då har många varit beredda att satsa lite mer på både fritidshus och bostad.

Vad tror du om marknaden 2022?

Det är alltid jättesvårt att säga, särskilt nu med pandemin. Det finns ingen anledning att tro att det kommer blir ett dåligt år utan jag tror att det kommer fortsätta förhoppningsvis bra. Det ska bli spännande att se om det fortsätter lika starkt med fritidshus.

Åt vilket håll marknaden är på väg är svårbedömt. Min bild är att det på det stora hela är ganska stabilt men att det kan variera beroende på område. Inget är speciellt svårsålt, men det kanske inte är lika lätt med lägenheter i Björneborg som en villa i centrala Kristinehamn. I och med att många fortsatt jobbar hemifrån kommer man vilja ha möjlighet till det när man byter bostad.

Marina Jansson, Bocentrum Filipstad

Hur var 2021 för er del?

2021 var ett jättebra år med väldigt mycket försäljningar och ganska het marknad. Det mesta som kommit in har gått att sälja, och mycket har gått åt snabbt. Många storstadsbor som vill komma ut på landet har varit intresserade, och när det blev möjligt att resa igen kom mycket intresse från exempelvis tyskar, holländare och belgare som varit intresserade av både fritidshus och ”vanliga” hus inne i orterna.

Vad tror du om marknaden 2022?

2022 tror och hoppas jag att det kommer fortsätta bra och att marknaden fortsatt är stark. Blir det svårare att komma in i landet med anledning av pandemin kommer det givetvis påverka intresset från övriga Europa, men intresset är starkt även från svenska köpare. Även om priserna går upp här också är de fortfarande låga jämfört med resten av Sverige, och det ökar givetvis efterfrågan.

Helst önskar man såklart att pandemin ska vara över, och även utan pandemi kommer nog många fortsätta söka sig utåt från de större städerna och fortsätta jobba hemifrån. Kanske inte så mycket från storstäderna då det är en bit att åka om man behöver besöka kontoret, men väl människor från Karlstad eller Örebro som vill leva mer naturnära och sänka sina boendekostnader.

Text: Nicklas Remmegård