Oppositionsråd Håkan Larsson, Bengt Enghag, kassör i Idrottsalliansen, Pierre Österberg, vd för Jordkullen samt kommunalråd Hans Jildesten tog första spadtaget för den nya hallen.

Nytt sport- och aktivitetscenter växer fram i Storfors

Före årsskiftet tog Idrottsalliansen första spadtaget för nytt sport- och aktivitetscenter tillsammans med Jordkullen AB och representanter för Storfors kommun.
– Det känns väldigt bra att vi nu är igång, säger Idrottsalliansens kassör Bengt Enghag, som berättar att man fått lånelöfte på 20 miljoner kronor och att man också söker olika typer av bidrag.

På plats fanns både kommunalråd Hans Jildesten och oppositionsråd Håkan Larsson. Båda betonade hur glada och imponerade de är över det engagemang som finns genom de ideella krafterna inom Idrottsalliansen.
– Jag är övertygad om att detta kommer att bli ett lyft för bygden, säger Hans Jildesten.
Håkan Larsson säger att det är i stor politisk enighet som oppositionen också stöttar föreningen.
– Det är ett fantastiskt arbete de lägger ner på ett fint projekt. Där är vi i oppositionen fullt eniga, säger han.
På plats finns också Tomas Bergquist från Storfors BTK, en av de föreningar som nu gått in i alliansen. Han ser ljust på idrottens framtid i Storfors.
– Det här kommer att bli ett uppsving för föreningslivet, och det ger oss nya möjligheter att samverka mellan föreningarna, säger han.
Hans Karppinen, från HK Arkitektur, är också med vid det första spadtaget. Han har jobbat med ritningarna tillsammans med föreningen.
– Vi har jobbat tätt tillsammans för att få en riktigt bra utformning på detta och en bra anslutning till den nuvarande hallen. Det här är ett riktigt positivt projekt för bygden, säger han.

Jordkullen AB har anlitats som totalentreprenör av Idrottsalliansen och vd Pierre Österberg är glad över uppdraget.
– Att som lokal entreprenör få vara med och bidra till att skapa en samlingsplats för oss som bor här känns väldigt bra. Dessutom kan en sådan här anläggning också bidra till viktig inflyttning. För mig personligen är bostad, jobb och bra aktiviteter för hela familjen viktiga faktorer för val av bostadsort, säger han.
Nu i januari och februari jobbar Jordkullen för fullt med grävarbetet mellan riksväg 26 och den nuvarande Sporthallen. Från övervåningen i den nuvarande hallen kan man bilda sig en uppfattning om hur hallen så småningom kommer att se ut med den imponerande bottenstorleken på 80 x 25 meter.

Byggnaderna kommer att anslutas till varandra och i den nya hallen blir det padelbanor, picklebana utrymme för interaktiv fitness, bordtennis, skytte samt golfsimulator. Under vecka 12-13 beräknas väggarna anlända, men innan dess bereds marken. Man sätter även upp kantbalk och fundament som väggarna ska vila på.
Hallen kommer delvis att ha två våningar, men för padelbanorna kommer det att vara öppet ända upp till taket.

Sven-Erik Rhen och Bengt Enghag från Idrottsalliansen har nu bråda tider. För att kunna inreda hallen på ett bra sätt behöver man hitta sponsorer. Där hoppas man både på företagare och privatpersoner.
– Vi väntar på svar från två stora bidragsansökningar, men vi vet att vi behöver medel utöver detta även om de går igenom, säger Sven-Erik.

Till den ”gamla” hallen lyckades Bengt Enghag och andra entusiaster skaffa sponsorer till 6,3 miljoner kronor. Nu hoppas man på att åtminstone få ihop en miljon kronor.
– Vi diskuterar gärna olika lösningar som reklamskyltar eller möjlighet till aktivitets-
dagar i hallarna för företag som vill stötta oss. I den gamla hallen finns också stora ytor, ett fint vandrarhem och ett kök där vi kan servera mat, säger Bengt Enghag, och berättar att man kommer att kontakta olika lokala företag.

Föreningen hoppas också på att invånarna i Storfors vill vara med och stötta.
– Inget bidrag är för litet. Varje krona kommer att göra nytta för oss här i Storfors, säger Sven-Erik Rhen.

Idrottsalliansen har ett swishnummer för den som vill vara med och bidra till den största ideella satsningen i bygden på många, många år.
Swish: 123 251 34 48.

Om allt går enligt tidsplanen så ska hallen stå klar för invigning i september. Och hittills går det mesta som beräknat för entreprenören.
– Vi följer tidsplanen och har ännu inte stött på några stora hinder. Det känns väldigt roligt att få vara med och bidra till den här satsningen för Storfors bästa, säger Pierre Österberg.

Text & foto: Eva Wiklund