Det nybyggda skafferihuset på Berga gård rymmer gårdsbutik, äggbod, café och konferenslokaler.

Härproducerat och närproducerat på Berga Skafferi

Äggbod, café, gårdsbutik – och konferensanläggning. Berga Skafferi utanför Fjugesta är ett centrum för lokal mat, med produkter från såväl den egna gården som mathantverkare i närområdet.

– Vi vågade satsa och bygga det här huset tack vare äggboden, säger Karolina Schneider när hon visar runt i det nybyggda hus som inrymmer Berga Skafferi. Vi visste att det finns ett kundunderlag och att folk hittar hit.

Den obemannade äggboden har man haft länge, den finns kvar än idag med ett sortiment som består av betydligt mer än bara ägg. Med tiden har verksamheten växt och 2018 byggdes huset där Berga Skafferi finns idag. Här säljer man en del av vad gården producerar, men kan genom samarbete med andra lokala producenter även erbjuda exempelvis ekologiska grönsaker från Källsprång, ostar från Västergötland och Sörmland, en folköl bryggd på gårdens egen humle  av Närke Kulturbryggeri.
– Det är inte ett komplement till lantbruket längre, säger Karolina, det här är halva delen av det vi håller på med.

2021 har man blivit både årets företagare i Lekebergs kommun och årets matentreprenör i Örebro län, och häromåret tilldelades ostkakan silvermedalj i SM i mathantverk.
– Så något gör vi väl rätt, säger Karolina med ett skratt.

Besökare kommer från vida omkring för att handla i butiken eller ta en fika i caféet, där allt givetvis bakas på egna ägg och mjöl på Ölandsvete som odlats på gården.
– Förvånansvärt många kommer fortfarande för första gången, berättar Karolina, de ser skylten ute vid vägen och svänger in.

Utöver äggbod, café och butik erbjuder man också konferensmöjligheter ett par dagar i veckan. När huset byggdes visste man först inte vad man skulle använda övervåningen till, tanken på konferensverksamhet föddes och på den vägen är det. Under pandemin var bokningarna av lätt insedda skäl få, men under hösten har det tagit fart igen och man har haft en eller två konferenser varje vecka, där deltagarna utöver att konferera serveras mat producerad på gården.
– Nu senast serverades gryta på gårdens lamm.

Det finns funderingar på ytterligare utveckling, bland annat håller man på att anlägga en park nedanför caféets veranda, men just nu är tanken att köra på och se vilka idéer som dyker upp.
– Det går att göra mycket med det här huset, säger Karolina, till exempel leder ena dottern träningspass här uppe.

Text & foto: Nicklas Remmegård.