Fler och fler vill smaka på camping

I oktober arrangerade Bergholm mässan Smaka på camping på Elmia i Jönköping. Över hundra husbilar och husvagnar fyllde mässhallen och många spännande nyheter visades. Husbilslandet var givetvis på plats.

– Mässan var grym för oss, säger Jonas Pettersson som är försäljningschef och delägare av Husbilslandet.
Han berättar att Bergholm, Husbilslandets importör, hyrt A-hallen på Elmia, och att det var många besökare totalt men utspritt över flera dagar vilket innebar att det blev mer nära och intimt och att man kunde ge kunderna bättre hjälp.
– Vi sålde 20 fordon, säger han, både husbilar och husvagnar.

Han berättar att det under senare år tillkommit nya kundgrupper, och om man tidigare sålde mest till sextioplussare ser man nu även många barnfamiljer som vill köpa en husbil eller husvagn. Det var en breddning som inleddes redan innan men fick ytterligare skjuts i och med att fler börjat semestra på hemmaplan.
– Så här stort intresse har vi aldrig varit med om.

Husbilslandet är mer än en återförsäljare. Jonas beskriver det som att man vill vara med före, under och efter köpet. Man erbjuder service och reparationer, men också vinterförvaring, finns där för att svara på frågor och funderingar som kan uppstå och bjuder, när det inte är pandemi, in till ett flertal kundevent under året. Den 15-16 januari är det dags för det första kundeventet på 1,5 år när Husbilslandet bjuder in till Midvintermässa. Då tänder man grillen, visar nya husbilar och husvagnar, bjuder på mat och underhållning. Det blir inte minst ett sätt för kunderna att knyta band till varandra. Många av dem har blivit vänner som både umgås och reser tillsammans.

Jonas Pettersson tror att marknaden kommer fortsätta vara stark. I takt med att kundgruppen breddats har också användandet av husbilen förändrats.
– Det handlar inte bara om fyra veckor på sommaren, säger Jonas, man använder bilen på ett helt annat sätt än för bara några år sedan.

I dag används husbilen för allt från storstadsweekends till skidsemestrar. Tar du husbilen behöver du inte boka hotell och det är ett miljömedvetet sätt att resa då du har med dig allt och varken behöver flyga eller ta med någon annan bil.

Precis som resten av fordonsindustrin pågår en omställning för att minska utsläpp av både växthusgaser och annat.
– Knaus har redan en prototyp på en elhusbil, berättar Jonas, och den kommer att komma på marknaden inom några år.

Text: Nicklas Remmegård.
Foto: Leif Andersson