Hembygdsförening vill rädda byggnader

Storfors hembygdsförening behöver akut hjälp.
– Vi behöver både sponsorer och människor som är villiga att vara med och rusta upp våra hus, säger Janina Hjälm, som sitter i föreningens styrelse.

Föreningen äger hembygdsgården Hagen som ligger vackert i ett bostadsområde och bara ett stenkast från Mögsjön. Här finns huvudbyggnaden, en värmestuga, en stor förrådsbyggnad, Suttrastugan från 1600-talet där drottning Kristina ska ha sovit över och dessutom två jordkällare.
– Det här skulle ju kunna vara en oas för familjer och det skulle vara så roligt om vi var fler som hjälptes åt, säger Kenneth Hjälm.

Föreningen planerar en grillplats i zinnersten och man skulle gärna förvandla den vackra, inhägnade hagen till ett ännu mer lekvänligt område för barn.

Det största bekymret just nu är att taket på huvudbyggnaden läcker in. Beräknad kostnad enligt de offerter föreningen tagit in är cirka 250 000 kronor.
– Vi ska ta hjälp för att se var man kan söka bidrag, men även om vi får bidrag så krävs det att vi har egna medel, säger Agneta Svanlund, föreningens sekreterare.

I föreningens kassa finns idag 20 000 kronor som täcker de fasta kostnaderna för el, vatten, avlopp och försäkringar.
– Vi kommer att göra en kampanj mot företag i bygden för att se om det finns några som kan hjälpa till. Endera genom sponsorbidrag eller genom att låna ut redskap eller bidra med material, säger Kenneth.

Just nu funderar föreningen på hur man skulle kunna återgälda sponsorerna. Kanske via något trivselarrangemang för företagens anställda eller via vackra träskyltar på någon fasad.
– Vi jobbar för fullt med att hitta idéer, säger Janina.

Till våren skulle föreningen även behöva hjälp av privatpersoner att röja ur det stora timrade förrådet så att föreningen kan ordna loppisar och andra arrangemang där, hjälp med att måla husen och hjälp med att rusta upp de båda jordkällarna så att intresserade skulle kunna använda dem.
– Vi hoppas att det finns intresserade storforsare som vill vara med oss på den här förvandlingsresan. Vi vill också få idéer på hur allmänheten skulle vilja använda området, säger Janina Hjälm.

Text & foto: Eva Wiklund

FAKTA

Vill du hjälpa Storfors Hembygdsförening?

Ett sätt är att bli medlem genom att sätta in 100 kr  (familj 200 kr) på bg 118-9151 eller till föreningens swishkonto 123 382 57 92. Gåvor är också välkomna. Glöm inte namn och adress.

Har ditt företag möjlighet att ge en hjälpande hand? Kontakta då gärna Janina Hjälm på tel 070- 314 03 68.