Helgtips v. 46

I dag kommer nya numret av Mnytt ut. Kultur- och nöjesredaktionen delar med sig av tre tips på vad du kan göra när du läst ut tdningen.

DOKUMENTÄR I tisdags visade SVT dokumentären I väntan på Jan Myrdals död, om Jan Myrdals sista år och den inte alls okomplicerade relationen till hotellägaren, kommunisten och grundaren av Jan Myrdal-sällskapet Lasse Diding. Såg du den inte då rekommenderar jag varmast att du passar på att se den på SVT Play under helgen.

Det är en film om en av det svenska 1900-talets mest färgstarka, omstridda och stridbara personligheter, därtill en enormt produktiv författare och skriftställare som hade en åsikt om allt och skrev om det mesta. Men det är också en film åldrande, om starka viljor och faran i att komma för nära sina idoler. Intressant och underhållande, med och om två män med långt ifrån oansenligt ego.

BOKFEST Nu i helgen är det dags för Värmlands Bokfestival på Nöjesfabriken i Karlstad. Fredag-lördag bjuder Region Värmland in till bokfest i dagarna två med mängder av kända författarnamn, många av dem med värmlandskoppling, i programmet. Programmet på stora scenen kommer livesändas över webben, och oavsett om du följer det så eller befinner dig på plats är det ett event ingen bokälskare bör missa. Under festivalen kommer även årets värmlänning och årets värmlandsförfattare att presenteras, precis som årets litteraturstipendiater.

MUSIK Jag kan inte särskilt mycket om franska artisten Juliette Armanet. Rättare sagt i princip ingenting, i alla fall inte mer än den ytterst lilla information som finns på engelska Wikipedia. Häromåret snubblade jag dock över låten Cavalier Seule och kände att den hade något. Nu släpper Juliette Armanet tämligen utmärkta nya albumet Brûler le feu. En skiva du absolut bör kolla in. Särskilt om du liksom jag har en svaghet för fransk musik.

Nicklas Remmegård