Leo Cederholm och Nicklas Nilsson på Nilsson & Stenman Rör AB.

Sänk uppvärmningskostnaden med bergvärme

En värmepump sparar såväl pengar som miljö. Allra mest effektivt blir det med en bergvärmepump. Nilsson & Stenman Rör AB erbjuder svensktillverkade pumpar för både privatpersoner och företag.

– Värmepumpar sänker uppvärmningskostnaden jämfört med exempelvis el, olja eller pellets, och väljer man bergvärme höjs effektiviteten ett snäpp till, säger Leo Cederholm på Nilsson & Stenman Rör.

Nilsson & Stenman Rör reparerar och servar alla fabrikat, byter ut äldre pumpar och installerar nya från scratch. Sköter allt från offert till att pumpen är igång. Man är certifierad återförsäljare av Thermia, som har tillverkning i Arvika.
– Vi valde Thermia för att de gör väldigt bra maskiner och har mycket bra garantier och support, berättar Leo, dessutom håller de reservdelar längre än vad konkurrenterna gör. Det känns roligt att de tillverkas här i Värmland.

Att transporterna därmed blir korta innebär också en miljöfördel, påpekar Nicklas Nilsson som var med och startade upp Nilsson & Stenman Rör för 20 år sedan. Då som nu en komplett rörfirma som gör allt inom rör och VVS. Värmepumpar har man hållit på med de senaste sex åren, och sett ett stadigt ökande intresse. En ökning man tror kommer fortsätta. Dels för att elpriset förväntas stiga, dels för att många som tidigare eldat med pellets väljer att gå över till bergvärme.
– En bergvärmepump är tyst och sköter sig själv, innebär väldigt lite driftbekymmer.

Därtill har industrin, som hittills legat lite efter, börjat intressera sig för bergvärme.
– Thermia har kommit med en serie riktigt stora pumpar som kan ersätta el- och oljepannor i industrier, säger Leo, där kan man se fantastiska resultat sett till elbesparing.
– Ju mer el du använder, desto mer sparar du på att installera bergvärme, fyller Nicklas i.

Här finns stor potential för företag att sänka såväl kostnader som utsläpp.
– De behöver få upp ögonen för bergvärme. De behöver inte köra sina el- och oljepannor längre, det finns andra alternativ.

Text & foto: Nicklas Remmegård