Lyckad omstart för Bjurtjärnsloppet

Efter ett års uppehåll bjöds på omstart för populära Bjurtjärnsloppet i söndags – om än på annan årstid än normalt.

Loppet lockade färre än vanligt – men löpare från olika delar av Värmland och Sverige deltog. Segrarna i de fyra olika klasserna kom från Kristinehamn, Karlskoga och Karlstad.

– Långt färre än vanligt kom till start, men vi är ändå glada för den här omstarten så att vi kommer igång, säger Jens Andersson, som håller i trådarna tillsammans med Carolina Andersson. I ryggen har de hela byalaget som arrangerar folkfesten kring loppet och som ställer upp som funktionärer.

Det är fjärde året som det traditionella loppet hålls, men i vanliga fall kör man alltid den 6:e juni, på nationaldagen. På grund av osäkerheten kring coronarestriktioner valde man att flytta fram loppet i år, och förra året blev det helt inställt.

Först över mållinjen är Fredrik Skogman i herrklassen. Annika Kihlström kniper förstaplatsen i damklassen för fjärde gången i rad. Siri Wallbom vinner ungdomsklassen för tjejer och Walle Nordgren tar hem ungdomsklassen för killar.

– Det kändes riktigt bra faktiskt, fastän jag har ett knä som krånglar lite, säger Annika Kihlström från Kristinehamn som tog sig runt de fem kilometrarna på tiden 22.41.

Snabbare ändå var Fredrik Skogman från Karlskoga som gav allt han hade. Han hejades fram av fru och döttrar på upploppet och kanske gav de fina egenhändigt ritade flaggorna lite extra kraft i spurten, som resulterade i tiden 18.32.

– Det här var första gången för mig, men vi kommer helt säkert tillbaka. Mina döttrar vill nog också vara med nästa år, säger Fredrik, som gillade banan.

Först in i mål i tjejernas ungdomsklass var Siri Wallbom från Karlstad. Hon sprang på tiden 33.45, medan de tre kompisarna tog lite längre tid på sig.

– Det här var tufft men roligt. Vi fyra är grannar i Karlstad, men just nu är vi på vårt sommarställe här i Bjurtjärn, säger hon.

I ungdomsklassen för killar deltog endast en person i år, men åttaårige Walle Nordgren från Kristinehamn gjorde ett finfint lopp tillsammans med pappa Fredrik och kom in på tiden 37.25

– Det var jobbigt, säger Walle, som strax efter målgång inte riktigt bestämt sig om han ställer upp nästa år igen.

Kring Bygdegården bjöds som vanligt på servering med grillat och hembakat och trots att regnet lurade så kunde största delen av arrangemanget genomföras med uppehållsväder.

– Det är ett väldigt familjärt och trevligt lopp med god stämning, säger Ulf Engström, som åkt från Kristinehamn för att delta för fjärde gången.

– Jag sprang en halvmara igår så det känns lagom med fem kilometer idag, skrattar han.

17-åriga Lina Omed är en annan av de återkommande deltagarna. Hon springer för tredje gången och gillar stämningen.

– Det är så mysigt här, jag är jätteglad att föreningen ordnar detta, säger hon.

Bakom bygdegården huserar några av funktionärerna; Björn Larsson, Anna Björnsdotter Åström, Pontus Åström och Christina Lindström sköter bland annat serveringen.

– Det är väldigt roligt att få bidra till den här folkfesten. Vi behöver mer sånt här i bygden, säger Christina.

Nu siktar Bjurtjärns byalag på ett femte lopp nästa år – men då på nationaldagen som sig bör.

Resultatlista Pdf, 541.1 kB. (Pdf, 541.1 kB)

Starten och vinnarspurterna i herr- respektive damklass.

Text och foto: Eva Wiklund