Johan ser möjligheter i bilbranschens förändringar.

Ser möjligheter när branschen förändras

På vad som idag är Finnvedens Bil i Kristinehamn har man sålt Volvobilar i 90 år. Bara några få år efter att den första Volvon lämnade fabriken öppnade familjen Svensson sin Volvohandel, och fortsatte ända fram till 2017 då företaget såldes till Liljedahl Group. Idag är det en bransch i förvandling.

– Branschen har varit konservativ, säger platschef Johan Bergström, men nu har det hänt mycket på kort tid med digitalisering, ändrade köpbeteenden och nya affärsmodeller.
Bland annat ökar privatleasingen, elektrifieringen pågår och det sker en omvandling i branschen där många avtal mellan handlare och generalagenter sagts upp och där man istället för att vara återförsäljare blir agent. Nyligen lanserade Volvo prenumerationstjänsten Care by Volvo, som bygger på att du som kund hyr din bil och kan byta bil eller säga upp abonnemanget med bara tre månaders uppsägningstid.
Trenden går mot flexibilitet. Något Johan menar hänger ihop med osäkerhet kring exempelvis bränslen och skattenivåer i framtiden. Det är sådant som kan påverka andrahandsvärdet, vilket du inte behöver oroa dig för vid leasing.
– Bilbranschen efterfrågar långsiktighet, menar Johan.

Själv har han tillbringat nästan hela sitt yrkesliv inom företaget. Först inom hyrverksamheten där han hyrde ut bilar, tvättade och gjorde i ordning, fick chansen som säljare när det blev en plats ledig och jobbade många år som bilförsäljare, avancerade till försäljningschef, och när firman gick upp i Liljedahl Group blev han erbjuden jobbet som platschef.

Det har inte funnits någon direkt karriärplan, utan det är tillfälligheter som lett till att han kunnat jobba sig uppåt inom organisationen.
– Det är en rolig bransch, säger han, jag har alltid varit intresserad av teknik och bilar, och det är roligt med försäljning och människor.

Framtiden ser han ljust på. Visst finns det utmaningar, men han väljer att vara optimist och se möjligheter i förändringarna. För Finnvedens Bil handlar det om att fortsätta utveckla verksamheten, som även innefattar verkstad, rekond, reservdelar, däckförsäljning och däckhotell.
– Det du inte själv kan påverka får du förhålla dig till, konstaterar Johan. Men det kommer alltid finnas ett behov av att transportera sig, och då är bilen ett utmärkt medel.

Text & foto: Nicklas Remmegård