Nils Bergslid med en engelsk pelargon i famnen.

I en liten värld av blommor

Niklasdams Trädgård är inte bara en handelsträdgård. Här kan du titta in i pelargonmuseet och ta en fika i det hemtrevliga caféet. Mnytt åkte dit för att se vad som är hett trädgårdssäsongen 2021.

När en dam som frågat om priset på en växt berättar om en pelargonkaka hon brukar baka blir Nils Bergslid genast intresserad och ber henne skicka receptet.
– Trevligt med en skånska, ler han när det visar sig att damen är från Österlen.

Sedan 2006 har Nils och hustrun Elisabeth drivit Niklasdams Trädgård i Niklasdamm strax utanför Kristinehamn.
De är särskilt specialiserade på just pelargoner, av vilka man har över 400 sorter. Här finns även ett pelargonmuseum.

Vi promenerar runt i växthuset, fyllt med sommarblommor av alla de slag. Svartöga, petunior, ampelskära, den sistnämnda är bra för humlor och bin, och många fler. Och så finns här pelargoner i alla möjliga färger och former. Han visar upp en engelsk pelargon som denne skriftställares otränade öga inte hade trott var en pelargon om informationen inte givits.
Pelargonens rykte har återupprättats efter att under en period ha setts som något av en tantblomma.
– Fast, säger Nils, det är ju lite inne att vara tant också.

Utöver pelargonerna har de i år gjort en satsning på rosor och tagit in ett stort sortiment på över hundra sorter. De har också satsat på ett ganska stort utbud med spännande rhododendronsorter, som man vid vårt besök dock inte hunnit få levererade ännu.
– Man försöker alltid bli bättre på det man gör och få ett mer spännande sortiment.
Ytterligare ett steg på den vägen är att Nils och Elisabeth utökar utbudet av fruktträd. Tidigare har de haft mer av ett standardsortiment av fruktträd, men nu tar man hem lite roliga ryska och finska sorter. Det är något som ligger i tiden. Nyttoväxter och det ätbara är det stort sug efter.
– Jag tycker det är väldigt, väldigt positivt, säger Nils om trenden med frukt och bär. Att vara lite självförsörjande på frukt och bär är bra, och det är kul om fler upptäcker att det är skillnad på det man odlar eller plockar själv och         det som ligger i kyldisken.
Han berättar att traditionella fruktträd som äpple och päron är efterfrågat men att allra populärast är faktiskt plommon. Det har blivit så efterfrågat att plommonträden tagit slut hos odlarna.
– Jag vet inte varför, säger han med ett lätt skratt, men plötsligt vill folk ha plommon.

Vi avslutar intervjun i det prunkande museet med pelargoner från världens alla hörn, var och en försedd med en liten skylt med sortens namn.
– Det här är vår äldsta pelargon, säger Nils och visar upp en vit pelargon med kraftig stam. Den donerades hit av en dam från Dalarna.
Han ser sig om i växthuset och börjar nynna tyst: i min lilla, lilla värld av blommor…

Text & foto: Nicklas Remmegård


På Niklasdam finns även ett hemtrevligt café.