En ny champion i stallet

Från hästarna som européerna förde med sig till USA i slutet på 1400-talet utvecklades över åren den legendomspunna vilda Mustangen. En tålig och egensinnig ras känd för att vara svår att tämja. När Ford drygt 600 år senare lanserar den eldrivna familjeanpassade suven under namnet Mustang Mach-E heter det tuffaste körläget ”untamed” alltså ”otämjd”. Vi har ridit in nykomlingen som är betydligt tamare än sitt vilda ursprung.  

När Ford släppte ut sin första Mustang från paddocken i Dearborn 1964 blev det en omedelbar dundersuccé. Sedan dess har aveln på den ikoniska muskulösa springaren fortsatt i närmare sextio år med den genetiska sportbilskoden i behåll. Så när en eldriven fyradörrars pålle med namnet Mustang Mach-E plötsligt dyker upp på prärien är det frågan om Ford helt har tappat tömmarna… 

Inspiration från Tesla
Det var länge sedan vi provkörde en ny bil som skapat så många huvudvridningar och spontana kommentarer från omgivningen. Ford har lyckats ge Mach-E både harmoniska och lite uppkäftiga linjer – men utan den galopperande vildhästen i fronten hade bilen aldrig väckt ett så stort intresse. ”Är det här verkligen en Mustang?” är en ständigt uppkommande fråga under vår tre dagar långa inridning. Interiören domineras av en stående pekskärm på 15,5 tum som närmast är en oblyg kopia från Tesla. Men i kombination med det minimalistiska digitala instrumentklustret framför ratten och övriga detaljer blir allt ändå personligt och spännande. Det finns en uppiggande spelglädje i förarmiljön som gör det riktigt roligt att ratta Mach-E. Vi får exempelvis veta hur mycket energi som går åt till körningen, klimatanläggningen och våra tillbehör.  

Hästkrafter på riktigt  
Hur kommer det sig då att Ford är modiga nog att riskera ramaskri från alla inbitna Mustang-älskare genom att lansera en elbil? Det korta svaret är att koldioxidhalten i modellutbudet måste ner för att undvika miljardböter och det gör man inte med mullrande V8:or. Nu handlar valet om bak- eller fyrhjulsdrift, batteripaket på antingen 75 eller 99 kWh och tre effektnivåer: 269, 294 respektive 351 hästar. Vår testbil är maxad med fyrhjulsdrift tillika största batteriet och piggaste motorn. Grundpriset landar på 734 900 kronor exklusive 70 000 i klimatbonus och för pengarna får man 54 mils räckvidd samt utmärkt prestanda. Toppfarten är visserligen begränsad till 180 km/h, men när man sätter i sporrarna och ger järnet så nås hundrastrecket på 5,1 sekunder. Ett stalltips är dock att titta på de bakhjulsdrivna alternativen vars prislapp börjar från 574 900 kronor. Därmed sparar du både stålar och räckvidd. 

Tekniska data för Ford Mustang Mach-E AWD Long Range

Elmotor: Max effekt 351 hk. Max vridmoment 580 Nm.
Batteri: Litiumjon på 99 kWh. 
Kraftöverföring: En främre och en bakre elmotor, fyrhjulsdrift. Enväxlad låda.    
Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel.
Styrning: Elservo. Vändcirkel 11,6 meter. 
Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd.
Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 298, längd 471, bredd 188, höjd 163. Tjänstevikt 2 182. Laddeffekt upp till 150 kW.
Prestanda: Toppfart 180 km/h. Acceleration 0-100 km/h 5,1 sek.
Förbrukning/Miljö: 18,7 kWh/100 km blandad körning. Räckvidd 540 km (WLTP).
Pris: 734 900 kronor (exkl. 70 000 kr i klimatbonus).

+ Plus…
Hög standardutrustning
Batteri och prestanda
Får dra 750 kilo
Stark karaktär  

– Minus…  
Låg taklinje i baksätet 
Diffus styrkänsla

Text & foto: Willy Priske och Johannes Gardelöf / CNP AB