Bilnyheter från världens alla hörn!

Bentley + Breitling = bling
Den globala klubben för dollarmiljonärer består av 46,8 miljoner medlemmar och det är nog många som kommer att vilja lätta på plånboken efter att ha sett Premier B21 Chronograph Tourbillon 42 Bentley Limited Edition. Det exklusiva armbandsuret är tillverkat i 22 karats rött guld och pryds av inte mindre än 30 safirer. Urtavlan i brittisk racinggrön har en öppen tourbillion-bur samtidigt som armbandet är tillverkat i brunt krokodilläder. Den exklusiva klockan erbjuds i en begränsad upplaga om 25 exemplar. Priset tickar dock iväg – eller vad sägs om 534 750 kronor?

Falcon till salu
Tillhör du skaran som länge drömt om att äga ett eget bilmärke? Nu kan drömmen bli sann! Tja, förutsatt att du har sex miljoner kronor på kontot. Amerikanska Falcon Motorsport hade storstilade planer och sportbilstillverkarens sikte var inställt på Ferrari. Planen gick dock inte i lås och nu säljs företaget inklusive ett exemplar av deras enda tillverkade sportbil – en Falcon F7. I affären ingår allt du behöver för att dra igång produktionen såsom formar, verktyg och logotyper.

Högtflygande samarbete
Entreprenören tillika äventyraren Sir Richard Branson är mannen bakom miljardimperiet Virgin. Affärsmannen har även en förkärlek för rymdresor och har därför startat ett fristående bolag som ska arrangera rymdresor för privatpersoner. Virgin Galactic har därför inlett ett samarbete med Land Rover som ska ansvara för transporterna till och från rymdfärjan VSS Imagine. Ett team bestående av åtta piloter förbereder sig i skrivande stund och senare i år ska Sir Branson hänga med på första charterturen upp till rymden. 

Nu ingriper Biden 
Bristen på halvledare eller datachip har tvingat flera biltillverkare att stoppa produktionen. Branschen flaggar för ett rejält tapp och den grundläggande orsaken är rusningen efter hemelektronik. Det är främst tillgången av kisel som gjort att en global kris uppstått och enbart i USA förväntas produktionsstoppen leda till att 1,3 miljoner färre fordon tillverkas i år. Nu vädjar den amerikanska bilindustrin till Joe Biden och presidenten är redo att satsa 50 miljarder dollar för att säkra tillgången av halvledare.

Reklam för miljarder
Bilindustrin står inför stora förändringar, vilket inte minst gäller köpprocessen. Volvo har redan gått ut med att man enbart ska sälja elbilar från år 2030 och att dessa enbart ska säljas över nätet. På tal om nätet så innebär också uppkopplade bilar att tillverkarna översköljs av information om sina kunder och dess vanor – något som är guld värt. Konsultföretaget McKinsey & Company värderar dessa tjänster till svindlande 400 miljarder dollar år 2030 så räkna med att bland annat reklam kommer att flytta in i bilen.  

Träffa nya Zeekr 
Geely-koncernen växlar upp och lanserar inom kort ett helt nytt premiummärke som ska bli en direkt utmanare till Tesla. Zeekr har säljstart redan i höst och först ut blir den kinesiska hemmamarknaden. Planerna är att presentera en ny elbilsmodell varje år och alla ska baseras på plattformen SEA. I den stora bilkoncernen vars huvudägare är miljardären Li Shufu ingår redan åtta varumärken – inklusive Volvo, Polestar och Lynk & Co.

Text: Jenny Nilsson / © CNP AB