Lätt att tvätta bilen rätt

Sommaren är på väg och det är hög tid att ge din pärla kärleken den förtjänar. Vintern sätter djupa spår och smutsen tycks bita sig fast överallt. Men det finns hopp och arbetet är inte speciellt svårt att fixa på egen hand. Det som behövs är rätt utrustning, en stor portion tålamod och ett glatt humör. 

Låt oss dock först reda ut en sak – får man tvätta bilen hemma? Tja, svaret är både ja och nej. Det står inte uttryckligen i lagen att man inte får tvätta bilen på garageuppfarten, men samtidigt får man inte släppa ut orenat avloppsvatten i naturen. Om du inte har en egen oljeavskiljare så är vårt tips att ta det säkra före det osäkra och besöka en godkänd tvätthall.  

Rent på insidan
Vi börjar med att rengöra gummimattorna och det bästa är att använda ett skonsamt rengöringsmedel. Tänk inte ens tanken på att använda avfettning, vilket resulterar i att man får en hal yta som blir rent livsfarlig. Dammsug interiören ordentligt och glöm inte sätena där det ofta samlas grus i sömmarna. Har du läderklädsel så passa även på att impregnera lädret så det inte drabbas av sprickor. Mikrodukar kommer väl till pass när du ska rengöra instrumentpanelen och där det är svårt att komma åt kan en liten tandborste göra underverk. Avsluta med att putsa alla glasrutor med vanlig fönsterputs. Så där, nu är insidan färdig och det är dags att plocka fram vattenslangen.

Snyggt på utsidan
Börja med att lägga på rikligt med avfettning och låt medlet verka i någon minut. Spola sedan ordentligt med vatten och använder du högtryckstvätt så håll gärna munstycket med 45 graders vinkel för att ”skjuta” bort smutsen från karossen. Gå sedan över hela bilen med en rejäl tvättsvamp i mjuka cirkulerande rörelser. Glöm inte att skölja svampen ofta och noga i en hink med löddrande schampo. Gruspartiklar ska hamna i botten av hinken och det är just därför man alltid ska rengöra smutsiga fälgar sist. Spola återigen med vatten och avsluta med att torka hela bilen med ett sämskskinn. Om du inte fuskat under arbetets gång så skiner äntligen din pärla som ”sola i Karlstad”. Nu återstår det bara att vaxa bilen men den historien tar vi när du är utvilad och redo för nya duster.     

Text & Foto: Jenny Nilsson / CNP AB