Mångsidig lättviktsbrygga från Karlskoga

På Botorps industriområde i Karlskoga tillverkar bröderna Lars och Jan Best sedan 2012 bryggor under namnet AW-bryggan. 
Ledorden är design, kvalitet och enkelhet. Bryggorna ska vara snygga, funktionella, hållbara och lätta att jobba med. Konceptet har visat sig vara framgångsrikt.

Konstruktionen är enkel. Löstagbar trall läggs i en aluminiumram, vilken fästs i ett rör med bottenfot. Det är en konstruktion som har många fördelar menar bröderna. Inte minst blir vikten låg, ramen väger inte mer än 19-40 kg beroende på bredd, vilket gör bryggan lätt att både montera och dra upp inför vintern. Det innebär också att den blir enklare att flytta och frakta. En vanlig släpkärra räcker.
– Någon körde den på takräcket på bilen, säger Jan med ett leende, men det kanske inte är att rekommendera.

Bryggmodulerna finns i tre storlekar från 80 till 180 centimeter i bredd.
Dessa kan kombineras för att anpassa bryggan efter varje kunds önskemål och behov. För den som önskar finns även en rad tillbehör såsom stegar, räcken, öglor och fendrar. En annan smart produkt är de uppblåsbara tuber som läggs under bryggan vid montering. Dessa håller bryggan uppe medan du fäster den vid rören, vilket förenklar monteringen.
– Med tuberna kan du i princip göra det helt själv, säger Lars.

I och med att bryggan står på botten blir den stabil. Detta gör den lättare att gå på men ger också större möjligheter än vad en flytbrygga gör. Jan och Lars berättar om kunder med skuggiga tomter som byggt ett däck 10-15 meter ut från stranden för att kunna njuta av kvällssolen, där en flytbrygga hade gungat för mycket. Andra har byggt den som en altan som fortsätter med en brygga  ut i vattnet. Den enkla konstruktionen, låga vikten och flexibiliteten gör möjligheterna om inte oändliga så näst intill.

Kunder finns över hela Sverige, och med fler och fler bryggor tillverkade varje år ser man hoppfullt på framtiden.
– Det ser ljust ut.

Text: Nicklas Remmegård