Gnistrar och glittrar med tusentals ljus

Vi ser det redan på håll när vi kommer längs den smala vindlande vägen strax norr om Vintrosa. ”GOD JUL”, blinkar i stora bokstäver bland renar, granar, polkagrisstänger och gnistrande ljus i alla tänkbara färger, därintill en adventsstake i kolossalformat. Det är svårt att missa, det färgsprakande juliversum grannarna Karl Elestedt och Dennis Kemi skapat kring sina hus i Lannafors.

Det är många nyfikna som åker förbi för att titta och fotografera. Medelhastigheten på vägen utanför sjunker den här tiden på året, berättar de med ett skratt. Bara under den stund vi är på besök en sen eftermiddag en helt vanlig vardag kommer någon handfull bilar sakta åkande med nyfikna ansikten innanför rutorna.
Någon stannar till, en annan kommer strax rullande tillbaka åt andra hållet.
Både Dennis och Karl tycker det är roligt med uppmärksamheten och att deras ansträngningar uppskattas, det blir en morot och ger motivation att fortsätta.
– Särskilt när det blir så här stort vill man ju överträffa sig själv nästa år, säger Karl och får medhåll av Dennis.

Idéerna har redan börjat snurra för nästa år. Det är ett ständigt pågående projekt som har utvecklats år för år. Något tillkommer, sådant som blivit utslitet eller gått sönder byts ut. I år har det exempelvis blivit lite fler polka-
grisstänger.
– De är roliga, säger Dennis, för de syns ju även dagtid när det är ljust.
Från början var det något av en rivalitet mellan grannarna att försöka överträffa den andre, inte riktigt visa vad man hade utan passa på att montera och testa när den andre inte var hemma. Sedan ett par år tillbaka har det växt till ett samarbete för att skapa den ultimata julstämningen på gärdet mellan husen.
Att montera och testa allt brukar ta ungefär en månad, men idéarbetet och planeringen pågår egentligen året runt. De ser något coolt, blir inspirerade och börjar tänka ”hur gör man det där?”.
En del köper de färdigt, annat bygger de själva.
Nu hoppas de på snö till jul.
– Då är det som allra bäst, menar Dennis.


Text & foto: Nicklas Remmegård