Nya fasaden äntligen på plats

Det lilla gröna huset har blivit vitt. Under sommaren har Ann-Louise Norling, vars renoveringsprojekt du kunnat läsa om i tidigare nummer av Mnytt, bytt fasad. Den tidigare stående panelen har bytts mot liggande, och har alltså målats vit. Såvitt känt var den gamla fasaden original sedan huset byggdes för ett 80-tal år sedan, så det var på tiden att den byttes.

Det har varit en lång process berättar Ann-Louise. Bygglovet fick hon redan för fem år sedan, men sedan har det tagit tid att hitta en hantverkare som kunde åta sig arbetet. Delvis för att byggfirmorna haft mycket att göra, delvis för att hon inte ville ta första bästa utan hitta rätt. Det är något man behöver tänka på menar hon, att vara ute i god tid. Inte minst för att det kan skifta rejält i pris mellan olika hantverkare och tar man sig inte tiden att hitta rätt kan det bli väldigt dyrt.
När hon hittat en hantverkare och arbetet kom igång gick det dock smidigt, och resultatet blev kanonbra, säger Ann-Louise.
– Lång väntan på ett fint resultat, sammanfattar hon.

Ann-Louise har sedan målat hela fasaden på egen hand. Slipat och målat. Delar av fasaden har hon också laserat för att likna ceder. Att hon valt lasyr istället för äkta ceder har främst estetiska skäl. Till skillnad från om det varit cederträ ändrar den laserade ytan inte färg och blir grå när den åldras. Även trädetaljerna på balkongräcket är utbytta och laserade, och vid arbetet med räcket fick Ann-Louise också slipa järn och ta bort rost på räckets metalldelar.

– Fy tusan vad jag målat den här sommaren, skrattar hon.
I samband med fasadbytet passade hon också på att tilläggsisolera. Så det är med viss förväntan hon ser vintern an för att testa den nya isoleringen, även om hon medger att hon gärna slipper den strängaste kylan.
Taket byttes i vintras, och nu när fasaden är bytt är utsidan på huset i stort sett färdig. Härnäst väntar bygge av veranda och uterum till sommaren, men innan det siktar Ann-Louise på att få relaxen i källaren färdig så snart som möjligt, förutsatt att hon får tag på hantverkare.
– Nu längtar jag efter att kunna basta!

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Ann-Louise Norling