MADELEINE PYK 85x95 cm - utrop 20.000-30.000 kr. Bild beskuren.

Dags för kvalitetsauktion

Lördag 5 december inleds Karlstad Hammarö Auktionsverks kvalitetsauktion. Auktionen bjuder på ett brett utbud av design, konst och antikviteter berättar Johan Fastberg.

Han lyfter fram att man bjuder ut mycket fina designmöbler från 50- och 60-talen, samt en hel del bra konst. Verk av konstnärer som Erling Ärlingsson och Madeleine Pyk, inte minst Lars Lerin, värmlänningen som blivit en av våra mest uppskattade och folkkära konstnärer.
Auktionen hålls online, men visningen går att besöka, vilket för övrigt gäller inte enbart alla Karlstad Hammarö Auktionsverks auktioner. Kvalitetsauktionens visning öppnar 30 november och pågår hela vecka 49.
Auktionsverket har rötter tillbaka till 40-talet och Johans farfar. Till Hammarö kom man 1967. 2009 gick man över helt till onlineauktioner.
Intresset för antikviteter och auktioner ökar stadigt, särskilt skiftet till internet innebar ett stort lyft. Världen krympte, kundunderlaget växte. Idag har man kunder över hela Europa, i USA, i Kina.

Vi kommer in på hur branschen och trenderna förändrats. Idag är 60-talsdesign populärt, för ett par decennier sedan var det iskallt. Åt andra hållet kan vissa möbler som för 25 år sedan kostade 15 000 idag gå för en tusenlapp. Smaken växlar. Reaktion följs av motreaktion.
– Den som gillar klassiska antikviteter kan få mycket för pengarna.
Samma sak med porslin. 50- och 60-tal är hett och enskilda koppar går för stora pengar. Äldre porslin, det som förr kanske kallats finporslinet, är i vissa fall nästan osäljbart. Det handlar om trender och smak, men finns även en praktisk dimension. Det äldre porslinet går inte att maskindiska eller köra i mikron. Bostäder byggs med öppna ytor och stora fönster. De äldre möblerna blir svårplacerade när väggar att ställa dem mot försvinner.
– Idag lägger man hundratusentals kronor på ett nytt kök och har IKEA-porslin i skåpen. Förr hade man samma kök i 40 år men hade en fin servis, säger Johan. Han säger det utan värdering. Konstaterar att tiderna förändras, med dem prioriteringar och ideal.
Förhoppningarna inför kvalitetsauktionen är goda. Trots pandemin har det varit ett bra år för branschen, menar Johan, kanske lägger människor pengar på hemmet istället för resor.

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Karlstad Hammarö Auktionsverk