Thomas Larsson och Johan Persson visar värmefläktar från IVT.

Effektiv uppvärmning med värmepump

Varför gjorde vi inte det här tidigare? Enligt Thomas Larsson och Johan Persson på Rörteknik i Kristinehamn är det den vanligaste respons man får från kunder som skaffat en värmepump.

De har båda arbetat med värmepumpar sedan mitten av 90-talet och under de åren har pumparna blivit allt effektivare och allt fler har valt att byta till värmepump. Den stora boomen för värmepumpar kom runt millennieskiftet och sedan dess har intresset legat stadigt högt.
– Det finns inga andra alternativ som är lika bra utifrån ekonomi och miljö, säger Johan. Han menar att ekonomin ännu är vad som väger tyngst när en kund bestämmer sig för att installera en värmepump men att konsumenterna idag också lägger stor vikt vid klimatet, vilket är positivt.

Thomas berättar att det i grund och botten handlar om solenergi. Värme från solen lagras i backen, och det är den energin värmepumpen tar vara på. Han berättar vidare att IVT:s pumpar, vilket är vad Rörteknik saluför, har den högsta energiklassningen och är de enda svanenmärkta värmepumparna på marknaden.

Just att värmepumparna förbrukar lite energi och inte avger några växthusutsläpp lyfter de fram som en fördel, och de menar att kundkontakten och att hjälpa kunderna spara pengar hör till det bästa med jobbet.
– Särskilt kundkontakten efter att jobbet är gjort och att vi har så väldigt många nöjda kunder, menar Thomas.

På senare år har utbytesmarknaden kommit starkt. Många som installerade sin värmepump för 20 år sedan uppgraderar idag till en effektivare maskin. Ett sådant byte kan Rörteknik göra omgående då man alltid håller pumpar i lager. Att installera en värmepump där det inte tidigare funnits tar 3-4 veckor från beställning tills arbetet är klart, detta för att handläggning av nödvändiga tillstånd kan ta lite tid.
Det är sedan, när kunden använt
värmepumpen en tid, frågan brukar komma – varför gjorde vi inte det här tidigare?

Text & foto: Nicklas Remmegård