Peter Sohlberg driver familjetraditionen vidare.

Sohlbergs hugger gärna i sten

– Den här skaffade vi bara häromåret, säger Peter Sohlberg när han visar upp gravyrmaskinen i verkstaden hos Sohlbergs Stenhuggeri.

Med den nya maskinen kan de med hög detaljrikedom gravera i princip vilken bild som helst. Peter visar upp några exempel på porträtt och landskap, så välgjorda att man skulle kunna tro att de är tryckta snarare än inknackade i stenen. Maskinen kan även gravera motiv på väggplattor och bänkskivor, berättar han. Här finns spännande möjligheter att skapa helt unika kök och badrum.

Vi pratar vidare om bänkskivor. Sohlbergs erbjuder skivor i såväl granit som komposit, vilket består av granit blandat med bindemedel och kan tillverkas så det ser ut som exempelvis marmor. Peter lyfter fram att granitskivor har längre livslängd än skivor i laminat och trä, och dessutom är mer underhållsfritt och lättare att hålla rent från bakterier.
Bänkskivorna tillverkar man själva med hög precision i den PLC-styrda såg man köpte in för 3-4 år sedan samt den CNC-maskin som används för att göra urtag för exempelvis hoar och hällar.
Annars består den största delen av verksamheten av markarbeten såsom gat- och kantsten. Peter berättar att man där har uppdrag över hela Sverige, just nu så långt bort som Sundsvall, och att merparten av de anställda är ute på jobb runt om i landet.
Gatsten och bänkskivor är dock långt ifrån det enda man gör.

– Allt inom stenarbete, säger Peter. Exempelvis gravvårdar, där man erbjuder såväl egenhuggna som färdigtillverkade stenar. En specialitet är att kallmura, vilket innebär att mura utan cement. Det gör att man ofta engageras vid renoveringar av kyrkor där arbetet bör göras enligt gamla metoder. Det är roliga jobb tycker Peter, ett traditionellt hantverk med hållbart resultat.
Stensågen fortsätter ljuda i bakgrunden.


Text & foto: Nicklas Remmagård