Jakten på Ford Bronco

( F l o r i d a – U S A )
Tidernas mest spektakulära biljakt inträffade den sjuttonde juni 1994 strax utanför Los Angeles. Idrottsstjärnan O.J. Simpson var efterlyst för dubbelmord och när hans vita Ford Bronco upptäcktes så inleddes ett efterfölje med över tjugo polisbilar. Allt följdes av 95 miljoner amerikanare i direktsändning. Bilvalet uppskattades inte av Ford och strax därefter upphörde tillverkningen av Bronco. Fram tills nu.

Ford har äntligen beslutat sig för att damma av loggan med den sparkande vildhästen. Det är trots allt tjugofem år sedan O.J. Simpson hamnade i rampljuset med sin Bronco så vad i hela friden kan gå snett? Jo, självaste lanseringsdatumet… Av årets 366 dagar så lägger man världspremiären den nionde juli – på självaste Orenthal James Simpsons födelsedag!

Det minst sagt pinsamma misstaget upptäcktes snabbt av USA:s medier och vips flyttades arrangemanget till den trettonde juli. Ford hävdar att födelsedagskrocken var en ren slump, men i staterna trissades det redan stora förhandsintresset upp ännu mer. Det är redan kö att teckna sig för en vildhäst och de första kundleveranserna sker någon gång runt årsskiftet.

Alla entusiaster väljer naturligtvis den klassiska tvådörrarskarossen men den stora nyheten är att Ford Bronco numera erbjuds med fyra dörrar. På tal om just dörrar så kan dessa plockas bort helt och hållet tillsammans med stora delar av taket. Men för att inte skrämma bort mer alldagliga kunder så lanseras även Bronco Sport med en kaross som inte går att plocka ner i beståndsdelar.

Kanske är det dags att ställa sig i kö för nya Bronco? Jag har precis makulerat min förhandsorder på Ford Mustang Mach-E och det beror inte på själva elbilen, som jag gillar skarpt. Haken är att Florida inte satsar speciellt mycket på laddstolpar. Guvernör Ron DeSantis gör en stor grej av att antalet ska öka med femtio procent och det låter ju bra. Tills man kollar upp saken och ser att det rör sig om 104 snabbladdningsstolpar fördelat på 200 mil motorväg. Detta i en delstat med över tjugo miljoner invånare.

Florida är också känt för att drabbas av orkaner och familjebilen måste även fungera som en flyktbil. Visst, det brukar alltid bli bensinbrist
när alla ska evakuera men det löser sig med reservdunkar. Frågan är hur man gör när batterimätaren står på noll och det är strömavbrott? Kärran måste dessutom vara lastvänlig eftersom allt det du är rädd om måste få plats. Broncos kantiga form gör den lastvänlig och med sexan på 314 hästkrafter så kan man förhoppningsvis köra ifrån en orkan.

Hur gick det då med biljakten? Broncon rattades faktiskt av O.J. Simpsons lagkamrat Al Cowling allt medan huvudpersonen hotade att ta sitt liv i baksätet. Efter drygt två timmar så greps han utanför sin bostad anklagad för mord på sin exfru och hennes vän. O.J. Simpson frikändes dock 1995 och den världsberömda bilen står numera utställd på ett brottsmuseum i Pigeon Forge. Snacka om fängslande historia!

Carl-Ingemar Perstad,
CNP:s USA-korrespondent / CNP AB