Idol söker miljöbovar

( N e w Y o r k – U S A )
Har du en stund över i New York så kan jag tipsa om det perfekta extraknäcket. Vad sägs om uppemot femtusen i fickan för tre minuters jobb? Det enda du behöver göra är att ta fram mobilen och filma en yrkesförare som tomgångskör i tre minuter. Du mejlar sedan filmen till miljökontoret och inom några dagar har du pengarna på kontot. Ansiktet utåt för jippot är ingen annan än Billy Idol.

New York har stora problem med luftkvalitén och många struntar i tomgångsreglerna. Polisen är till råga på allt underbemannad och prioriterar inte miljöbrott. Därför tar borgmästaren Bill de Blasio nu tag i problemet med hårdhandskarna. Är du yrkesförare och tomgångskör i mer än tre minuter så väntar böter på upp emot 20 000 kronor och du som sätter dit föraren får 25 procent i provision.

Det har blivit något av en sport att sätta fast tomgångskörare och tidningar i The Big Apple berättar om tipsare som tjänat upp emot 100 000 kronor. Allt som behövs är att ange tid, plats och en tre minuters mobilfilm där registreringsnumret syns. Ett extra populärt ställe att klämma åt miljöbovar är vid stadens skolor eftersom där gäller en minuts tomgångskörning och då krävs naturligtvis bara en filmsnutt på en minut.

New Yorks tomgångsförbud gäller förutom lastbilar och bussar även personbilar – men där finns inga pengar att tjäna. Dagligen kan man se mängder av limousiner och taxibilar spy ut avgaser medan de väntar på sina kunder men belöningen gäller bara om du skvallrar på förare av tunga fordon, vilket yrkesgruppen tycker är rejält orättvist.

Men det avskräcker inte borgmästaren som tar hjälp av Billy Idol. Varför? Tja, rockrebellens efternamn liknar ”idle” som betyder tomgång och tillsammans har man startat ett krig mot tomgångskörare. Att det på något sätt skulle vara illojalt att ange yrkesförare bekymrar inte borgmästaren. ”Våra gator är asfalterade med guld och det är upp till var och en att plocka upp det”. Bill de Blasio syftar på vinsten för såväl miljön som den egna plånboken.

Hans åsikter delas dock inte av hela USA och i exempelvis solskensstaten Florida anses det snarare vara en arbetsmiljöfråga. Att personalen har en sval förarkupé är något av en självklarhet och det kan betyda åtta timmars tomgångskörning under en arbetsdag.
Här lever man snarare efter devisen att tomgång är framgång.
I New York fylls däremot metropolens annonstavlor med bilder på Billy Idol och feta rubriker sjunger ut ”Billy Never Idles. Neither Should You”. Rockräven hörs även i radiospottar, syns med budskapet i tv och själv tar han inte en krona för jobbet. ”Jag har New York att tacka för mycket och det här är ett sätt för mig att betala tillbaka”. New York har i sin tur redan betalat ut fyra miljoner kronor i tipsprovision.

Carl-Ingemar Perstad,
CNP:s USA-korrespondent / CNP AB