Garderobsfynd kan ha stort värde

Sälj vidare cykeln eller märkesväskan, och håll extra utkik efter en prisvärd dator eller en ny matta till vardagsrummet. Inför våren har den cirkulära marknadsplatsen Tradera studerat försäljningstrenderna och listat vilka kategorier som ökat och minskat mest. I många populära kategorier har priserna ökat med 50–70 procent vilket ger extra bra läge för säljaren att göra en bra affär. Men även som köpare går det att hitta guldkorn.

När vintern övergår till vår är det populärt att passa på att inventera hemmet och sälja vidare saker som inte längre används. En undersökning som genomfördes på uppdrag av Tradera visade att mer än åtta av tio svenskar har saker hemma de inte behöver. Inte sällan rör det sig om eftertraktade saker som enkelt kan få en ny ägare via andrahandsmarknaden. För våren är också en tid där shoppinglusten väcks och många uppdaterar garderoben eller skaffar ny utrustning inför idrotts- och friluftssäsonger.

Traderas undersökning av köp- och säljtrenderna visar att snittpriserna ökat med upp till 50–70 procent i flera populära kategorier. För den som har inredning och accessoarer såsom en soffa, en väska eller ett armbandsur är det nu ett ytterligt tillfälle att sälja vidare detta. Det gäller även för teknik i form av kameror samt en anande retrotrend för videospelare och tv-spelskonsoler. Det är även försäljningsläge för cyklar, serviser och herrskor, där priserna stigit med 20–35 procent.
Teknikvaror är melodin även för köparen, men då i form av datorer, som sjunkit i pris med 20–35 procent. Det inkluderar såväl macbooks som andra laptops, stationära datorer och komponenter.
– Under de senaste åren har begagnatmarknaden för datorer och läsplattor vuxit väldigt fort. Med ett ökat utbud är det naturligt att snittpriserna sjunker. Så just nu är det läge att hålla utkik efter de riktiga guldkornen, för i takt med att fler upptäcker fördelarna med att köpa dessa varor begagnat kommer priserna troligtvis gå upp igen, säger Sofia Hagelin.
Våren 2020 är också köparens marknad för den jakt- eller golfintresserade, med liknande prisförändringar. Detta gäller även inredning för hemmet i form av mattor och fåtöljer.


Källa: Tradera