Från entrédörren kan Lars och Monica Ericsson se marken där deras nya lägenhet ska byggas. Egen gräsmatta, två toaletter och lite mer utrymme är något av det som de ser fram emot.

Lars & Monica satsar på marklägenhet

För två och ett halvt år sedan valde makarna Lars och Monica Ericsson att sälja villan och flytta in i en nybyggd bostadsrättslägenhet i området Bättringen. Flyttlasset gick ungefär 500 meter från Rimfrostvägen. Inom ett år hoppas de på att få flytta ytterligare 200 meter till en bostadsrätt i markplan.

– Vi trivs jättebra här i Bättringen, men att bo på bottenplan med en egen täppa blir ytterligare ett snäpp bättre, säger Lars.

I december 2017 lämnade de villan på 130 kvadratmeter för en bostadsrätt på 72 kvadratmeter.

– Vi tvekade länge innan vi slog till, det kändes som ett stort beslut. Men en av våra söner frågade klokt om vi verkligen använde 130 kvadratmeter, och det gjorde vi ju inte, skrattar Monica.

Livet i bostadsrätten blev enligt makarna både billigare och framför allt enklare. Utrymmet har de inte direkt saknat. Efter att i många år haft hund gick den senaste hunden bort av ålderdom ungefär vid tiden för flytten och fritiden kom också att bli lite annorlunda.

– Vi har rest ganska mycket under de här åren när vi inte haft hund, och det har verkligen varit skönt att bara kunna stänga dörren och slippa bekymra sig om gräsmatta, uppvärmning och annat som kommer med ett hus. Men så fick vi ett återfall, säger Monica, medan valpen Greta av rasen bichon havanais hoppar och leker i lägenheten med den öppna planlösningen. Valpen är drygt fyra månader och klarar inte av att gå i trapporna eftersom trappstegens galler kan skada klorna.

– En anledning till att vi nappade när den här nya chansen dök upp är just Greta. Med en valp blir det bättre att bo på markplan och i och med att familjen växer med fler barnbarn satsar vi också på lite extra utrymme, säger Lars.

De byter upp sig till 93 kvadratmeter och får också två toaletter. Lägenheten, som ligger i ett block med två andra lägenheter, var egentligen tänkt att bli en fyra, men som hyresgäst har man möjlighet att flytta väggar som inte är bärande.

– Det känns väldigt bra att kunna påverka rumsindelningen och alla ytskikt. Vi valde att lägenheten byggs som en stor trea istället för en fyra eftersom det passar oss som familj, säger Monica.

Området ligger utanför Karlskoga centrum, men makarna tycker att läget är perfekt. Här finns skola, förskola, butiker och vårdcentral och dessutom bor båda sönerna med familjer i närheten.

– Vi har också nära till jobbet och ett stenkast till skogen, jag tycker inte att man kan bo bättre, säger Lars, som kan cykla till arbetet på ett läkemedelsföretag på en kvart. Monica når sitt jobb på Tele2 på ungefär samma tid.

Nu väntar båda ivrigt på att byggföretaget ska kunna sätta spaden i marken. Från entrén kan de se marken där de nya husen ska byggas och i en första etapp blir det 15 lägenheter som byggs tre och tre. Sex av lägenheterna är redan sålda, men det krävs att ytterligare några säljs innan bygget kan starta. Länsförsäkringar fastigheter förmedlar lägenheterna som kommer att kosta från mellan drygt 1,7 miljoner kronor till strax över två miljoner kronor beroende på läge och storlek.

– Vi hoppas på att kunna börja bygga under våren, då kan vi räkna med inflyttning nästa vår, säger Nathalie Israelsson från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Hon tipsar den som är nyfiken på lägenheternas utformning att gå in på fastighetsförmedlingens hemsida och söka efter projektet Bättringen 2.
– Där kan man surfa runt och kika på hur det kommer att bli, säger hon.

Makarna Ericsson ser dagligen att besökare rör sig runt i området för att spana in läget.

– Det verkar som att det finns en hel del intresse. Vi hoppas på att ytterligare några slår till inom kort så att vi får packa våra lådor och flytta de 200 metrarna så fort som möjligt. Det ska bli riktigt roligt, säger Monica, som med glimten i ögat tillägger;
– De får ju garanterat trevliga grannar!

Text & Foto: Lars Larsson