Att få se ett skogsbryn förvandlas till ett bostadsområde gör Björn glad.

Björn bidrar till att lyfta Karlskoga

Just nu byggs det lite varstans i Karlskoga och en aktiv aktör är Lekebergs måleri och entreprenad AB.
I Fjugesta, i hemkommunen Lekeberg, har företaget byggt riktigt populära parhus som idag har 120 hyresgäster.
Nu testar man samma typ av hus i Karlskoga.

Företaget satsar på fyra områden i Karlskoga, framför allt för att efterfrågan på hyreslägenheter är stor i kommunen.
– Sedan är det praktiskt eftersom några av mina anställda bor i Karlskoga också, säger Björn Sahlqvist, ägare och vd som själv bor i ett av sina egna hus.

Trivsamt parhusområde.

Lägenheterna byggs som trerummare eller fyrarummare i markplan med carport och inglasat uterum. Varmhyran ligger på mellan 9000 och 11 000 kronor i månaden.
– Det är så här folk vill bo idag. På markplan och med rejält uterum och plats för bilen. Jag tycker att man får mycket för pengarna med vårt koncept och folk är väldigt nöjda, säger Björn.

På Vårvintervägen bygger man fem parhus med sammanlagt tio lägenheter som ska vara inflyttningsklara i maj.

I Karlberg bygger företaget lägenheter på två områden, dels tolv fyrarummare och dels tre parhus med sammanlagt sex trerumslägenheter. Båda dessa projekt beräknas vara inflyttningsklara vid årsskiftet.

Vid Baggängen ska företaget bygga trerummare och fyrarummare som beräknas bli klara under nästa år.

Björn säger att han själv ”klev ur arbetskläderna” för några år sedan och numera sköter projekten på mer administrativ basis. Men det händer att han rycker in och jobbar praktiskt också.
– Det är väldigt roligt att vara med och snickra så det kan fortfarande hända, säger Björn, som njuter av varje nytt projekt.

– Det är alltid lika roligt att se ett skogsbryn förvandlas till en plats för fina bostäder, säger han.

Björn startade firman 1996 och då hade han redan drivit en målerifirma tillsammans med en kompanjon i fem år. 
Inspirationen till att starta eget hade han delvis fått hemifrån.
– Det har varit en dröm att starta eget ända sedan jag var liten. Pappa drev en emballagefirma så jag fick se företagande på nära håll. Från mamma, som jobbat på bank nästan hela sitt liv, har jag fått både inspiration och handfast hjälp när det gäller ekonomi och bankfrågor, berättar han.
Det som lockade var att få styra sin egen tid och arbetssituation och mycket av drömmen har gått i uppfyllelse. Från att ha startat som enmansföretagare har han idag 35 anställda.
– Jag fick mer och mer jobb inom måleriet och så småningom kopplade jag på även bygg, säger Björn, som idag även har fastighetsskötare anställda.
De sista tio åren har firman vuxit stort, men Björn har aldrig behövt annonsera efter arbetskraft. Både snickare och målare kommer till stor del från Lekeberg eller närområdena.
– Ryktet har spridit sig och jag har haft tur att få tag på väldigt bra folk. Vi är ett riktigt bra gäng och många har varit med i över 20 år, säger han.

Hemma i Lekeberg är företaget uppskattat och förra året prisades firman av organisationen Företagarna som utsåg Lekebergs måleri och entreprenad AB till Årets företag med motiveringen att de på ett lyckosamt sätt byggt bostäder i hemkommunen. Man pekade på att bostäderna bidrar till rotation på bostadsmarknaden, till samhällsnyttan och en positiv utveckling i hela kommunen.

Nu siktar han på att även ha ett finger med i spelet för den positiva utvecklingen i Karlskoga kommun.

Text & foto: Lars Larsson