Var det bättre förr?

( L o s A n g e l e s – U S A )
Vad är det som händer i bilvärlden? Den senaste Volvoreklamen i USA visar knappt en skymt av bilen utan istället ägnar man 30 dyrbara sekunder åt antalet högtalare och den stora pekskärmen. Det är en reklamfilm för en ny generation med nya värderingar och som knappast vet vad man sysslar med i en gammal hederlig GDS-hall. Frågan är om det var bättre förr?

Högtalare och pekskärmar tycks sälja – i varje fall om man ska tro försäljningssiffrorna eftersom Volvo slår rekord på rekord. Svårflörtade amerikanska bilspekulanter har äntligen fått upp ögonen för storsuven XC90 och att prenumerera på sin bil har blivit trendigt. Betyder det att allt är bättre idag?

Vad är GDS?
När vi träffar ett gäng amerikanska bilentusiaster och väcker frågan är svaret lika säkert som amen i kyrkan. Det var bättre förr och vips är diskussionen inne på cylindervolym, bästa diagonaldäcken och förgasarinställningar. Nu talar vi om tiden före ljudsystem med sexton högtalare och långt innan den första pekskärmen var uppfunnen. Efter jobbet hyrde man plats i en GDS-hall och bytte avgassystem eller lagade rost. För den yngre generationen kanske vi ska förklara att GDS står för ”gör-det-själv”. Det var på den gamla goda tiden innan man behövde skruva ner halva fronten för att byta halvljuslampa och plåtbucklor fixades med hjälp av hammare och spett. Inget att jämföra med dagens fjädrande plastskärmar som gör bilarna lättare – men nästan omöjliga för en händig bilägare att reparera själv.

Var är molnet?
Har du öppnat huven på en ny bil möts du av stora plastkåpor som döljer det mesta och med lite tur kan man fylla på spolarvätska. Att meka själv kan du bara glömma – men samtidigt är våra nya bilar så mycket smartare tack vare just elektroniken. Bilen talar om för oss när den inte mår bra och när det väl händer så är det bara att åka till akuten där man pluggar in en dator som i sin tur är uppkopplad mot tillverkarens ”moln”. Dagens bilmekaniker är snarare välutbildade dataproffs och med lite tur räcker det med en simpel uppdatering. Nej, allt var faktiskt inte bättre förr. Möjligtvis bra mycket roligare när man själv kunde göra rent förgasaren, montera extraljus och fylla ut mittkonsolen med en FM-radio. Våra bilentusiaster fortsätter diskussionen och det får oss att fantisera över hur det kommer att låta på bilträffarna i framtiden… Har du sett min rosa laddsladd med leopardmönstrad stickkontakt!

Text: Carl-Ingemar Perstad / Foto och grafik: CNP AB