Böter eller kurs i trafikvett

( F l o r i d a – U S A )
Att köra för fort i USA kan precis som hemma i Sverige kosta tusenlappar i böter. Men än värre är att försäkringsbolagen ser chansen att dubbla premien eller i värsta fall dra in försäkringen helt. Här i staterna finns dock lösningar på det mesta – även hur man trollar bort sina trafikböter. För en femma i dollar köper du dig fri och kan köra vidare som om ingenting har hänt.

Man vill helst göra sig osynlig när motorcykelpolisen med en elegant gest tar av sig märkesbrillorna och möter oss med blicken genom sidofönstret. Hans kommentar är som hämtad ur en dålig Hollywoodrulle: ”här gick det visst lite för fort”. Det är bara att erkänna. Jag missade 50-skylten! Efter att ha kontrollerat såväl mitt körkort som bilens registreringsbevis så utfärdar konstapeln ett bötesföreläggande och uppmanar mig att följa skyltarna nästa gång.

Här skulle storyn sluta – om det inte inträffat i USA. I det finstilta läser jag att en fyratimmars trafikkurs hemma framför datorn kan trolla bort böterna och risken för indragen försäkring. Dagarna efter fortkörningen översvämmas brevlådan av erbjudanden om att ta en snabbkurs för att radera ut böterna. Det är nu brevbäraren och troligen hela kvarteret vet att man åkt fast…

För en svensk femtiolapp ska man svara på ett antal trafikfrågor och när man har alla rätt får man ett intyg att visa upp på polisstationen. Vips raderas fortkörningen från alla register! De fyra timmarna känns långa men det är ingen idé att smita. När man minst anar det aktiveras datorns webbkamera och sitter man inte på plats blir det underkänt.

Trafikskolor i svensk mening existerar inte, utan här i Florida handlar det om en sväng runt kvarteret med en besiktningsman och teoriprovet klaras av på en kvart. Några frågor ska besvaras och kuggar man förklarar handledaren rätt svar och provet görs om på stubinen så många gånger det krävs för att bli godkänd.

Att det är lättvindigt att få körkort märks också ute på vägarna. Det är inte ovanligt att bilister ligger i motorvägens vänsterfil i timmar och eftersom man får köra mot gult så tror många att det även är okej att köra de första sekunderna på rött. Allt skapar förvirring och omfattande seriekrockar är inte alls ovanliga.

Däremot ser man polisbilar nästan överallt och de ser oss! Men amerikanska poliser är kända för att hjälpa till när det behövs och får du exempelvis punka så hjälper de gärna till att byta däck. Parkeringsvakter lyser oftast med sin frånvaro och majoriteten av alla parkeringar är gratis. Stadsplanerarna vet nämligen att utan bilen tynar staden bort och just därför kan man både gifta sig och ta ett sista farväl direkt från bilen.

I USA försöker man underlätta för landets bilister medan Sverige tycks göra det rakt motsatta. Senaste gången jag var på besök så höll en bilresa till Linköping på att sluta i kaos. Det hängde klasar av förbudsskyltar i varje korsning och det som verkade vara en bred bilväg var i själva verket en cykelled. Efter att ofrivilligt ha brutit mot ett antal trafikregler och korsat mellan gångbanor, cykelleder och bussfiler lyckades vi ta oss ur staden via en gata – gjord för bilar!

Carl-Ingemar Perstad, CNP:s USA-korrespondent / CNP AB