På fjällkanten med Edge

(Å r e – J ä m t l a n d)
När Edge lanserades 2016 så tog Ford i från tårna för att få hugade européer att öppna upp plånboken. Ändå slog den aldrig igenom – för i sin iver att dressera bilen hade man polerat bort personligheten. Nu gör man ett nytt försök och den uppdaterade modellen har visserligen fått vassare tänder, men i grunden är Edge fortfarande som en Golden retriever. En snäll och trygg kompis som nästan är för väldresserad.

”Welcome to the Edge of the world” står det på stora skyltar i Åre. Nu befinner vi oss inte på världens kant men att det går utmärkt att leka med modellnamnet har inte undgått pr-folket. Det är första gången som Ford förlagt en internationell provkörning till Sverige och de snöiga vintervägarna runt Åreskutan passar Edge som handen i handsken.

Musik utan dans
Ford envisas med att kalla den uppdaterade modellen för ”nya” Edge, vilket är en sanning med modifikation. De utvändiga skillnaderna är inte revolutionerade utan vi snackar om nyheter på detaljnivå – alltså välkomna fintrimningar av såväl fronten som baken. Invändigt rör det sig om en uppdaterad förarmiljö med digitala instrument och en ny växelväljare i form av ett vred. Moderna förarhjälpssystem har tillkommit, säkerheten förbättrats och ett nytt ljudsystem från Bang & Olufsen är standard. Vad sägs om tolv högtalare på tusen watt samt en subwoofer som bjussar på en rejäl baskänga i magen? Inte illa, och vi själva får söka tröst i musikunderhållningen när norrskenets dans över himlen uteblir.

Lossa på kopplet
De största nyheterna hittar vi under skalet eftersom den småtråkiga dieselmotorn på 210 hästkrafter tackat för sig och den sexstegade automatlådan gått i pension. Nu är det en vassare dieselfyra på 238 hästkrafter som gäller och den arbetar tillsammans med en åttastegad automatlåda – grundpriset börjar därmed från 515 350 kronor. På vintervägarna i den jämtländska glesbygden märks skillnaderna direkt och vår testbil är väldigt distinkt i sitt uppförande. Fyrhjulsdriften är av sorten som aktiveras vid behov och skickar då nödvändig effekt till bakhjulen. Sammantaget har alla uppdateringar gjort Edge gott, men vi upplever fortfarande äventyrsbilen som ska palla resan till ”The Edge of the World” som aningen för väldresserad. Med ett friare koppel borde det inte vara omöjligt för Ford att locka fram lite mer av tigern hos sin Golden retriever.

Tekniska data för Ford Edge ST-Line 2,0 EcoBlue AWD
Motor: 4-cyl dieselmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt: 238 hk vid 4 000 varv/minut.
Max vridmoment: 500 Nm vid 2 000 varv/minut.
Kraftöverföring: Motorn fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.
Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel.
Styrning: Elservo. Vändcirkel 11,9 meter.
Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd.
Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 285, längd 483, bredd 193, höjd 174.
Tjänstevikt 2 116. Bränsletank 64 liter.
Prestanda: Toppfart 216 km/h. Acceleration 0-100 km/h 9,6 sek.
Förbrukning/Miljö: 7,5 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 196 g/km (WLTP).
Pris: 539 250 kronor.

+ Plus…
Hög standardutrustning
Goda utrymmen
Bra komfort
Garantier
Minus…

Ingen bensinmotor erbjuds
Högt pris

Text & foto: Willy Priske och Johannes Gardelöf /CNP AB