Nya utsläppskrav på kaminer och vedpannor

Den 30 september 2019 kom nya bestämmelser med skärpta krav på utsläppsnivåer på kaminer, vedspisar och värmepannor som eldas med pellets eller ved. De nya reglerna gäller för utsläppen och hur mycket energi som kan fås i den mängd pellets eller ved som eldas. Den så kallade verkningsgraden.

En ny kamin eller vedspis ska vara CE-märkt. Det innebär att det finns en prestandadeklaration där det ska framgå information om kaminen eller vedspisens utsläppsnivåer och verkningsgraden.
De nya reglerna berör alla som installerar en ny eller som byter ut en kamin, vedspis, värmepanna, kökspanna eller insats, en så kallad kassett som eldas med pellets eller ved. Reglerna gäller inte bara det som berör rumsvärme så som braskaminer och vedspisar utan också värmepannor som eldas med ved eller pellets. Det betyder att de nya reglerna inte gäller de som redan installerat en kamin, vedspis eller värme-panna. Däremot gäller reglerna om man byter ut sin kamin mot en ny.

Diskussionerna om de nya reglerna har pågått en tid och de flesta leverantörer har därför anpassat sitt sortiment så att produkterna är energiklassade och godkända. Orsaken till att reglerna skärpts är att utsläppen av rökgaser från vedeldning ska minskas. Utsläppen beräknas vara orsak till att cirka tusen personer om året dör i förtid. Vid en ofullständig förbränning av kolföreningar bildas koloxid, en gas som är skadlig att andas in och som kan leda till förgiftning.

Text: Björn Hallin