RAIS Pilar – skulptural design, med en höjd på nästan två meter. Stor och vacker rundad ruta ger en vacker upplevelse av elden. Foto: RAIS.com

Heta kaminer som utmanar vinterkylan

Höstens gråkalla mörker ligger tungt över oss just nu. Då är det skönt att sitta inne och kura framför en braskamin som ger det där lilla extra och som skapar skön myskänsla. Med rätt val är det dessutom ekonomiskt och energismart.
Här kommer 11 inspirerande kaminer till dig som går i varma tankar.

Med en braskamin får du både en gemytlig stämning och en bra värmekälla. Nya rent brännande kaminer med Clean Burn-teknologi reducerar utsläpp av skadliga partiklar. Effektiva konstruktioner i kombination med snygg förpackning som uppfyller dagens moderna miljökrav ligger i tiden.
När du väljer eldstad är det också viktigt att den passar in i miljön. På marknaden idag finns både väggmonterade och fristående kaminer i alla dess former, organiska, moderna, stilrena och klassiska.
Ta gärna med dig en husritning och bilder på det rum där du vill placera eldstaden till din återförsäljare. De kan ge dig professionella råd om val av eldstad och var du ska placera den för maximal nytta.

Regler
För att få lov att sätta in en braskamin i huset, måste du göra en Bygganmälan, vänd dig till Byggnadsnämnden i din kommun. Detta gäller även om du avser att installera en insats eller kassett i din befintliga öppna spis. Den lokala skorstensfejarmästaren ska inspektera skorstenen. När undersökning är gjord får du besked dels om rökgången är hel eller om du till exempel måste täta den, dels vilken skorstenspipa du kan ansluta kaminen till. Han ger dig också uppgift på vilken dimension kaminens anslutningsrör måste ha. Detta är viktigt när du sedan ska välja kamin.
Om en tung eldstad installeras där enbart en lätt tidigare suttit kan det krävas bygglov likaså för då måste golvet förstärkas. Murade spisar kräver alltid ett gjutet fundament, medan braskaminer och lätta murspisar kan monteras på träbjälklag.

Säkerheten i högsätet
Om du ska täta eller behöver lägga rör i rökgången, bör du kontakta en professionell firma, som sysslar med skorstensarbeten. Anlita en firma med dokumenterat god kunskap, annars kan du äventyra din och husets säkerhet.
Värme stiger uppåt så du får bästa effekten av en kamin om du placerar den på det nedre våningsplanet.
Säkerheten är också viktig runt kaminen. Ta reda på hur långt ifrån närmaste vägg kaminen måste stå och placera också ett gnistskydd så kallat eldstadsplan med obrännbar isolering framför spisen eller på undersidan av din kamin.
Innan du börjar elda ska skorstens-fejarmästaren godkänna installationen.

Välj kamin med omsorg
Vilken kamintyp ska du välja? Det finns olika önskemål och behov, som gör att valen blir olika. Är värme den absolut viktigaste detaljen kan du välja en täljstenskamin, som kan lagra värme länge eller en pelletskamin.
Ska kaminen också ge dig ”myset” så finns det en uppsjö av vedkaminer, som både ger en härlig stämning och också behaglig värme. Och för den som saknar en öppen spis i sitt hem finns det som tur är alternativ, som rönt stor popularitet i de svenska hemmen under senaste åren – skorstensfria spisar. Spisarna eldas med olika typer av biobränsle, vilket är helt ofarligt för såväl människor, djur som för miljön. Att få njuta av en flammande eld i ditt hem har helt enkelt blivit mer lättillgänglig för allmänheten.

Mer information hittar du under Svenska Brasvärmeföreningen hemsida:
www.brasvarmeforeningen.se